Un weekend de vis în Malta

De când sunt pe lume visez să călătoresc, de altfel plimbăreață am fost de mică, pe principiul „unde vezi cu ochii”, doar că în viața de adult ochii văd departe. Dacă la început bugetul era o problema, apoi am avut o pauză de copii, căci nu am prea călătorit cu ei mici, apoi o pauză de reorganizarea vieții, apoi 2020, anul care începea în Roma, trebuia să fie în sfârșit anul în care trăiam și eu așa cum simțeam, cât mai mult pe drum. Ce să vezi, în 2020 pandemia m-a pus pe hold, apoi au intervenit aspecte personale, care m-au făcut să prioritizez altfel viața și plimbările, însă 2021 vine în forță, chiar dacă mai pe final.

Sper ca acest articol să fie unul dintr-o serie lungă de weekenduri lungi, de recharge, singură, cu prieteni, cu copii, cu partener la un moment dat, nici nu contează în ce context.

Așadar iată cum poți merge în Malta 4 zile, avion, cazare, plimbări, mâncare, fără abțineri, cu 350 eur + mărunțiș de suveniruri, mai jos tipurile de cheltuieli și ce am făcut și merită, dar și cum să vă organizați voi mai bine decât noi, ca să mergeți lejer cu buget chiar sub 300.

Avioane:

Am ales Ryanair, zboruri dus-întors vineri-luni (ore foarte bune), 2h20, 44 eur, cu bagaj mic de mână, un rucsac practic, în care au încăput 2-3 schimburi, pijama, lenjerie, machiaj, parfum, perie de păr, baterii, încărcătoare, acte. Anul acesta am zburat de câteva ori și am ales mereu Ryanair. În afară de faptul că nu au respectat niciodată orarul de îmbarcare, iar la plecare din Malta ne-au pus să trecem pe la checkin pentru documentația covid, deși aveam checkin făcut, în rest, jos pălăria. Au ajuns la timp, nu au anulat niciodata un zbor, din cele efectuate de mine (așa cum am pățit luna trecută cu Blueair și altii cu Wizz). Acestea fiind zise, prima căutare e mereu pe Ryan.

Hotel:

Pentru că ne doream să ajungem în Popeye Village și în Gozo, am ales nordul insulei. Am stat la Mayflower Hotel în St. Paul, Buggiba, cu 50 eur/persoană în cameră dublă fără MD, 3 nopți. Hotelul e de vis, camerele mari, piscina panoramică superbă și la cafea dimineața, dar și la un prosecco seara. Micul dejun e 9 euro/persoana/zi dar nu a prea meritat, deci nu am mai luat.

Ceea ce nu știam când am luat cazarea este că această stațiune, St. Paul, este mai liniștită, mai pe chill, bătrânei, ținut de mână, plimbări romantice … dacă vă doriți petreceri, cluburi, agitație ca în centrul vechi, St. Julian este de fapt locul, acolo unde noi am și mers sâmbătă seară, cu un fee de 36 eur Bolt dus întors. Mai jos strada în scară, cu cele mai multe cluburi din St Julian.

Transport:

Noi ne-am luat după informațiile de pe net, care spune că transportul în comun circulă rar și că mai mult stai în trafic, decât să vezi ceva, deci nici nu am mai luat în calcul autobuzele și, în loc să dăm 3eur pe bilete aeroport-Valleta (cu X4 direct din față, sau 41/42/43), am dat 12 euro pe Bolt, recunoscătoare că există, de parcă eram în lumea a treia.

Cu această ocazie vă anunț că au bolt peste tot (mai puțin pe Comino, unde se circulă doar la picior) și circulă 24/7 foarte bine, prompt, numai cu mașini mari, curate.

Au Bolt chiar și în pustietate și ajută maxim atunci când cobori din autocar, iar acesta pleacă fără tine. Da, da, am trăit scena de film în care l-am văzut cum pleacă, am alergat dar degeaba. Noroc că aveam cu mine telefon, internet, plată cu telefon, și eram într-o țară civilizată.

La întoarcere am avut timp și nu ne-a plăcut tariful de 33 eur de la Bolt (Popeye Village-Valleta), deci am băgat o fisă la autobuz. Am ajuns cu 3 eur într-o oră, față de 40 de minute, cât era estimat transport cu mașina. Eu zic că am ieșit foarte bine și vă recomand să încercați.

Pe lângă cele de mai sus, am folosit pe insule și între ele, autobuzele și catamaranele Hop On-Hop Off – 48h, 35 eur/persoană, nelimitat cu transport la hotel la final de zi. Recomand însă biletul de 40eur, categoria 3, care are și autobuzul de Gozo inclus (noi am dat extra 10 eur aici). Din păcate site-ul nu este optimizat pentru mobil și nu se încărca, iar la fața locului atât s-a putut 🙂

În total cel mai scump a fost transportul, autobuze, bărci pe lângă insule, taxiuri, total de 155 eur/persoană, din care 44 eur avionul.

Am luat în calcul și închirierea unei mașini, pare că aceasta ar fi cea mai ieftină soluție, dar țineți cont că se conduce pe partea stângă, volan pe dreapta. Mă uitam cum intrau în giratorii pe stânga și mă gândeam că intram lejer prin dreappta pe contrasens … puterea obișnuinței dar și drumul gol, deci lipsa exemplului.

Harta insulelor, Malta, Comino și Gozo

Ce am vizitat:

Ziua 1 și ziua 4- Insula Malta

Popeye Village, pe afară. A meritat drumul chiar dacă am ales să nu intrăm în sătuc. Ni s-a părut mai potrivit pentru copii de vizitat înăuntru. Noi am ales să îl sărim ca să avem timp de prânz în Valleta. 15 eur intrarea/adult, 12 eur/copil. Despre cum e în interior, au scris prietenii de la miniCălătorii aici, iar în comentarii aveți și alte sugestii de activități, dacă mergeți cu cei mici.

Mdina, fosta capitală, oraș fortificat, merită o plimbare în cetate și în jurul ei și chiar un prânz la unul din restaurantele din interior. Noi am ales unul cu vederea panoramică aici.

Ramla beach / Golden Bay – o plajă cu un nisip auriu-roșiatic, diferită de celelalte văzute în Malta și Gozo, unde am prins un superb apus și un superb răsărit de lunpă plină, așa ca de prima zi în Malta.

Valleta un pic, prin centru, unde am mâncat prânz bun servit de ospătar român, la Kantina Cafe Wine, aici, și super bună înghețată de la Tiffany’s gelateria.

Ziua 2 – Insula Gozo

Cetatea din Victoria – vizitată limitat și accidental, preț de o bere, până la următorul autobuz, după ce mă lăsase anteriorul pe stradă.

Dwejra bay și Fereastra azură – golful este superb, fereastra însă s-a dărâmat acum niște ani, deci nu ne mai putem bucura de ea, am văzut doar locul unde a fost. Era încă sus când se filma primul sezon din Game of Thrones.

Scena nunții care a fost și motivul pentru care ulterior li s-a interzis continuarea filmărilor acolo.

Dacă sunteți fanii serialului, aici și aici puteți vedea ce alta locații au fost folosite la filmări. De altfel insulele au fost folosite în mai multe filme (By the sea, Swept Away, The Count of Monte Cristo, Popeye, Midnight Express, Troy, Gladiator, World War Z  etc).

Altfel, golful este oricum foarte spectaculos și de pe uscat și de pe apă.

Ziua 3 Insula Comino

Blue Lagoon – o vezi automat, pentru că acolo ajung bărcile pe Comino și nu îți vine să pleci.

Crystal Lagoon – 5-10 minute hike, merită efortul.

St. Mary’s Bay – 25 minute hike, nu ne-a impresionat, dar e frumoasă plimbarea.

Barca prin împrejurimi, 15 eur/persoană, dacă compar cu 4 eur de le Dwejra Bay, aș zice că nu a meritat, dar, nah, nu mergi zilnic, și e drăguț.

Mâncare și băutură:

Cel mai scump am mâncat de 58 eur/2 persoane, cu Prosecco de 6 eur/pahar. Cu opțiune supermarket băut la piscina hotelului, se poate cu 6 euro sticla. 🙂

Am mâncat în Valleta, St Paul, St Julian, Gozo la restaurante. Pe Comino nu aveți opțiune decât tip fast food.

În localități am avut supermarketuri deschise până târziu pentru ape, fructe, cafea, prosecco, ronțănele de stat la vorbă.

Cost total mâncare și băutură, cam 2 mese pe zi, înghețate, cocktails pe seară, sau un răsfăț de cocktail în ananas cu 10 eur/bucata, a fost de 145 eur/persoana. Nota bene, din ăștia 20 eur au reprezentat intrarea în club Havana, care includea 4 băuturi în bilet.

Ce să iei în calcul când pleci:

  • haine și cu mânecă scurtă, dar și mai plinuțe
  • eșarfe, glugi ceva, că e briză și pe uscat și pe barcă și în autobuz etajat dacă alegi etaj
  • în mijloace de transport în comun merg cu aerul condiționat deci e recișor, pentru unii ca noi.
  • relieful este pietros peste tot. Am plecat în bocanci și am făcut cea mai bună alegere.
  • nu uita să ai grijă să vezi un apus. Aici am văzut cele mai frumoase apusuri și cele mai lungi.
  • se conduce pe partea stângă, volan pe dreapta.
  • prizele sunt tip g, 3 pini, precum în Anglia, e bine să ai adaptor.
  • locuitorii vorbesc engleză, deci fără probleme aici, fiind a doua limbă națională.

Ce am mai văzut de pe drum:

Vremea în Malta:

Despre clima în Malta puteți citi mai multe aici.

Noi am fost 19-22 noiembrie, iar pe 20 noiembrie afară erau 25 de grade, fără vânt, se simțeau lejer a 27 grade, lumea făcea baie, plajă, apa cam 20 grade. Seara însă temperatura coboară la 15-16 grade celsius deci un cardigan este necesar.

Deși prognoza ne arăta 2 zile pline de ploaie din 4, în realitate a plouat doar o noapte, de altfel Malta se bucura de 300 de zile senine pe an (pot să mă mut mâine?), deci ori a fost pe sufletul omului, ori Doamne Doamne a avut milă de noi că merităm o vacanță bună, ori pur și simplu așa bine e în Malta.

Cât de bine a fost în Malta! ❤

Citește pe unde mai călătoresc, mai jos:

7 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s