Trasee montane cu copii mici – Canionul 7 Scări

Canionul 7 Scări, traseu drag mie, prieten care mi-a fost alături și mi-a suportat fricile în 2014, care mi-a dat încredere în mine, care m-a provocat și entuziasmat, mi-a bucurat sufletul și mi-a hrănit fiecare celulă cu frumusețe. Din 2014 tot visez să merg acolo cu copiii însă nu mi s-a părut potrivit pentru cea mică. Anul acesta, însă, am simțit că ea va putea merge și ne vom putea bucura de traseu. Și așa a fost. Da, aveam manduca cu noi, dar nu a fost necesară. Iată deci povestea celui de-al doilea traseu pe munte cu copiii mici, așa cum am promis.

Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare, în județul Brașov, România. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înalțimi între 2.5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Șapte Scări, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat.

Traseul 7 Scări este marcat cu banda galbenă, este încadrat la trasee cu grad mic de dificultate, cu estimare de 45 de minute. Se urcă pe bandă galbenă și se coboară pe punct roșu, traseu marcat ca traseu ocolitor al canionului pe timp de iarnă.

Accesul principal se face dinspre localitatea Timișul de Sus și Dâmbul Morii, de pe drumul național DN1. Nu există parcare amenajată, iar în weekend este destul de aglomerat, dacă nu mergeți la prima oră. Parcare pe marginea drumului. Accesul auto este deschis mai mult decât era acum 3 ani, iar pe traseu am găsit și zmeură dar și o mașină cu cafea to go.

De la mașină se merge pe drum forestier, pe munte prin pădure, pe sub tiroliene, pe marginea pârâielor, deci să vă așteptați la apă și noroi.

La baza canionului exista un punct de plată, unde ți se dau și informațiile legate de circulația în canion: se intră în grupuri de câte 10, întoarcerea se face pe punct roșu, copiii merg în fața părinților, iar pe scări ei se țin de scară, nu de balustradă/mânere. De altfel există și la intrare și la scara mare oameni care dau aceste detalii și chiar explică copiilor cum să se țină.

Scara mare – 15m înălțime, stropită constant de apă, poate fi alunecoasă și necesită atenție sporită.

Un canion superb

Tarifele de vizitare sunt – 10 lei/adult, 5 lei/copil, 5 lei/echipament. Nouă ni s-a recomandat cască și ham pentru Mara, cu care a mers agățată de mine tot traseul. Nu a fost necesar, adică nu am avut incidente, copila a mers excelent, singură pe scări, însă mai ales la scara de 15m mie mi-a dat un confort psihic.

În plus, adulții pot alege să coboare traseul pe tiroliene, la prețul de 50 de lei. 

Dacă încă nu v-am convins

Traseul de coborâre include o urcare și o coborâre prin pădure, până la punctul de plată.

Iar după traseu vă recomand să vă relaxați picioare în râu…

De la parcare, cu parcurgerea canionului relaxat, cu pauze, poze, zmeură, râu, am ajuns înapoi la mașină în aproximativ 3h30.

Bagajul de munte a inclus:

  • tricou de schimb,
  • hanorac – util, întrucât în canion este rece, în plus ești stopit cu apă, tot rece,
  • bandană/batic,
  • șapcă,
  • apă – hidratare constanta în gurițe mici,
  • stafide – care ne-au energizat pe traseu,
  • alune – care ne-au hrănit la pauza mare,
  • saci de gunoi – pentru eventuale pauze de wc (nu a fost cazul),
  • șervețele,
  • manduca, ca variantă alternativă în cazul în care Mara nu ar mai fi putut/vrut să meargă pe jos. Cred că a venit de altfel vremea să o vând căci nu am folosit-o (din nou, și de altfel de câțiva ani stă degeaba),
  • șlapii din mașină au fost foarte utili întrucât adidații erau noroiți și uzi la sfârșit, la fel și blugii mei neinspirat de lungi.

Pe pagina lor de Facebook se postează periodic informații despre starea traseului, evenimente locale și se anunță dacă este închis din cauze meteo etc.

Mai multe despre Canion puteți citi aici.

Voi ce faceți în weekend? Noi mai căutăm idei de trasee.

PS: Descoperă o nouă idee de excursie de o zi la munte aici – Fun Park kalinderu.

Citește pe unde mai călătorim, mai jos:

8 comentarii

  1. […] Pe munte noi am mai mers câte un pic, acum însă voiam să testăm Fun Park Kalinderu. Eu am testat în Kaprun o sanie de acest gen și tare m-am bucurat să văd în România o instalație similară. Pe internet puține informații și nu chiar ce e la fața locului deci am hotărât să vă povestim și vouă cum e pe acolo și, de ce nu, să vă dăm o idee de distracție înainte să înceapă școala. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s