Viața între două respirații

Prima gură de aer, prima notă, primul țipăt, primul semn de viață, este primul moment din viața de mamă când ți se taie răsuflarea, în așteptarea celui mai așteptat țipăt, acela de viață nouă.

După prima gură de aer, respirația intră pe pilot automat și devine ușor acel lucru fără de care știm că nu putem trăi, pe care îl apreciem atunci când ne lipsește (dacă aveți alergii cu manifestări respiratorii sau deviații de sept, ca și mine, cunoașteți sigur respirația superficială și, des, insuficientă), însă acel lucru a cărui putere nu o (re)cunoaștem.

Respirația a fost folosită dintotdeauna în timpul nașterii de exemplu, și există tehnici demonstrate ca eficiente pentru gestionarea durerii determinate de contracții. Cu siguranță ați auzit despre tehnica Lamaze, dezvoltată de obstetricianul francez Fernand Lamaze, în anii 50, și predată și în ziua de azi.

Eu vă povesteam în seria de articole despre cum m-am vindecat de frica de stomatolog, despre folosirea respirației pentru a gestiona frica și, implicit, percepția asupra durerii.

De altfel prima senzație atunci când ne e frică de ceva, când ne apasă ceva, este că nu putem respira.

Prima oară când ajungem în concediu la mare, după o perioadă intensă la birou, tragem o gură mare de aer.

Prima oară când ajungem în vârf de munte, după o urcare intensă, tragem o gură mare de aer.

Îmi amintesc cum plecam, pe la 25 de ani, după birou la ora 18, din centrul Bucureștiului direct la Sinaia, doar ca să respirăm, mâncam ceva și ne întorceam noaptea înapoi, cu bateriile încărcate. Îmi amintesc perfect locul și aerul rece de munte, îmi umpleam plămânii (încă nu descoperisem respirația abdominală) și parcă simțeam cum pulsa viața în vene și se disipa stresul.

Video by Danial Ahmed from Pexels.

După orice încercare, „răsuflăm ușurați„.

În fața unui peisaj măreț, unui eveniment important, unui tablou care ne mângâie sufletul, ni se „taie răsuflarea„.

Atunci când avem mintea aglomerată, simțim că nu mai putem respira.

Și în același timp atunci când ne putem controla respirația, ne putem controla reacțiile la stimulii externi, ajutând organismul să se liniștească.

When you own your breath, nobody can steal your peace.

(Anonymous)

De când cu pandemia parcă ne este amenințat chiar dreptul de a respira liber, căci virusul se transmite pe calea aerului. Purtăm măști, dar uneori ne ținem respirația chiar și sub ele …

Un proverb danez spune că Aerul proaspăt sărăcește medicii, și totuși acum parcă ne măsurăm respirațiile și parcă oricare din ele poate fi cea care ne va aduce pe noi sau cei dragi nouă, mai aproape de ultima suflare.

Ne provoacă această lume nouă, în care pășim, să fim mai conștienți, de noi, de ce ne înconjurăm, de lucrurile pe care punem preț, și chiar de aerul pe care îl respirăm. Noi locuim acum în afara orașului, iar aerul este ok, însă ce aud despre aerul din oraș este nebunie, o nebunie care a crescut de când cu pandemia.

Pentru orice nebunie apar mereu soluții. Pentru aer, pare că o soluție sunt lămpile UV și știu că sunt deja oameni care le folosesc. Vă las și vouă detalii mai jos despre LavanUV, sterilizatoarele care promit că „fac orice spațiu închis să pară ca fiind un loc în natură„.

Eu recunosc că nu știu cum acționează nici lămpile UV de la manichiura semipermanentă, dar știu de acolo că există sterilizatoare cu UV și pentru ustentilele de mani-pedi. În același timp, recunosc că, de când pare că se apropie tot mai mult de noi, am început să mă gândesc dacă oare ne-ar trebui ceva de acest gen acasă. Până la urmă, ce-ar putea strica?

Iar aerul o fi el sau nu ca în natură, dar m-aș simți mai bine de exemplu dacă aș ști că un taxi în care mă urc, folosește astfel de instrumente pentru a încerca să prevină răspândirea. Eu una mă simt în siguranță să mă duc la birou, pentru că știu că acolo se iau măsuri de igienizare dese, iar asta este important. Cred că este important să ne găsim mecanisme de a trăi în această nouă lume, cu un sentiment de siguranță.

I love to breathe. Oxygen is sexy!

Kris Carr

Iată promisiunea LavanUV

Sterilizatoarele LavanUV, cu lampă UVC, distrug bacteriile, virusurile și purifică aerul în proporție de 99,9%. Cu ajutorul acestora pot fi dezinfectate toate spațiile închise precum casa, mașina, garderoba, birouri, săli de conferință, dar și obiecte precum telefoane, bani, chei sau bijuterii.

Lampa UV dezinfectantă acționează asupra tuturor microorganismelor, distruge structurile DNA/RNA și face să-și piardă funcția de reproducere și de replicare, pentru a atinge scopul sterilizării.

lavanuv.ro este magazinul online unde găsești produse de calitate care oferă o protecție avansată și te ajută să menții cât mai curată orice încăpere.

Dacă ați folosit astfel de produse și aveți feedback, sigur ne este de folos, lăsați în comentariu.

Iubesc să respir și totuși trăiesc pentru momente care îmi taie respirația.

Tu unde respiri cel mai bine?

7 comentarii

  1. Clar in varf de munte respir mai bine, desi mi-este tare dor de respiratiile profunde de la yoga. Multumim de informatii, am auzit si eu de acest site. O sa ma uit mai atenta.

    Apreciază

Lasă un răspuns