Cum am vindecat frica de stomatolog (2) – tehnici de control

În articolul anterior am povestit despre fobia mea și cum un adult responsabil ajunge în situația asta și într-un atât de lung proces de vindecare. 

Mai jos, partea a doua – tehnici de redobândire a puterii într-un moment vulnerabil precum scaunul de stomatolog. Atenție – pentru aceia dintre voi care nu sunt la acest nivel de fobie, rândurile pot părea puerile sau pur și simplu stupide. Articolele sunt clar scrise pentru cei care sunt la acel nivel de frică paralizantă.

Pentru că la mine una din marile probleme era legată de neputință, practic mă simțeam imobilizată, în imposibilitate de a comunica și aveam impresia că medicul va face tot ce vrea el, am gândit alături de Lorelai și Ilinca, și consolidat apoi cu Andreea și Alexandra, tehnici de redobândire a puterii, de control a situației. Aceste reguli le-am comunicat tuturor celor cu care am intrat în contact – Vlad, Claudiu, asistente etc. Pe toți cei implicați o sa vi-i prezint în articolul următor.

Realizez acum că asta m-a ajutat să ies din relația părinte-copil pe care am folosit-o explicit pentru a traversa acest proces, și să redevin adult și aici.

Iată o listă cu ce am făcut eu:

 • înainte de consult, vizitează medicul pentru o discuție preliminară, în care îi vei explica de ce îți este teamă, iar el îți va detalia procedura. Pe mine pasul acesta mă ajută să văd dacă avem o bună comunicare, conexiune. Altfel nu avem o conversație, dacă nu avem chimie. Woman in Black and White Floral Top Lying on Chair
 • alege un dentist recomandat de cineva apropiat, nu merge „pe orbește”. Poți merge și pe feeling, pe energie, conexiune, așa cum am mers eu la Lorelei. Restul medicilor au venit prin recomandare, din aproape în aproape.
 • află informații despre tipurile de anestezie disponibile, când și cum poți beneficia de ele etc. Anestezia este dreptul tău. În același timp, eu am ajuns la nivelul la care am avut încredere când Alexandra mi-a spus că putem continua fără anestezie, și așa a fost.
 • mergi și acomodează-te cu spațiul, cu instrumentele. Pe mine m-a ajutat să ating instrumentele, să le vad, să le testez pe alocuri…
 • ia în calcul să iei cu tine o prietenă sau pe cineva din familie, prezența unei persoane cunoscute te va face să te simți în siguranță. Valabil și la mine, de obicei, însă este important pe cine iei – o persoană care are încredere în tine este valoroasă, una care îți întreține și potențează frica, nu este și nu te ajută. Pentru mine a fost important să fiu singură.
 • pregătește-ți un playlist care-ți dă o stare de bine și roagă-l pe stomatolog să îl pună pe parcursul tratamentului – la mine muzica contează, dar mi-a fost bine și cu radio.
 • stabilește un semnal la care să se oprească dacă ai nevoie de o pauză, de încă o anestezie etc.
 • respiră regulat – sau mai bine zis – nu uita să respiri. Pe mine mă ajută să respir profund, abdominal.  Woman Doing Yoga Inside A Room
 • poziția la orizontală este foarte bună, căci așa relaxezi abdomenul și reglezi respirația. Cu abdomentul încordat te vei relaxa mai greu, spre deloc.
 • în timpul procedurilor, roagă-l pe stomatolog să îți vorbească în permanență și să te avertizeze înainte de-a introduce un instrument nou, înainte de a auzi ceva nou etc.
 • nu te concentra pe aspectul sau sunetul produs de instrumentarul medicului, ci pe faptul că nu simți durerea.

Sper din suflet că aceste articole te vor ajuta să te vindeci.

M-aș bucura să îmi dați feedback dacă vă ajută. Procesul meu a durat 3 ani și mai sunt detalii nescrise – deja articolul este foarte lung și spart în 3 părți, pentru că a fost scris în 3 ani.

Sunt la un mesaj/comentariu distanță.

Remember – doar calul de dar nu se caută la dinți, deci să avem o dantură de care să fim mândri. La mine next step – albire 🙂 fiță, știu, dar acum pot.

Urmează articolul 3 care va descrie procesul prin care am trecut eu, în 3 ani.

 • pașii procesului de vindecare.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s