Am cumpărat o mașină. Acum ce fac?

Urmare a articolului de zilele trecute, continuăm. Ne-am luat mașină – ce facem acum?

Avem 4 pași importanți de urmat în maxim 30 de zile:

Pasul 1

Ne asigurăm că are acte valabile și cauciucuri adecvate anotimpului (iarna nu’i ca vara). Dacă nu are, o dotăm. De verificat:

  • itp
  • rca
  • rovigneta, dacă e cazul

IMG_3496bfree

Pasul 2

O declarăm la taxe și impozite, adică o luăm în evidență, iar din anul următor îi plătim impozitul – în limbaj DITL (direcția de taxe și impozite locate) înscriere mijloc de transport. Pentru asta, mergem la direcția de taxe și impozite de care aparținem cu dosarul de acte. La sectorul 2 poți face programare online aici, iar aici ai lista completă de acte. Tot la sector 2, dacă nu ai programare, nu uita să îți iei bon de ordine de la aparatul de lângă intrare.

Sediul potrivit e cel de la gara Obor, la parc.

Atenție – ia cu tine toate actele mașinii, adică toate exemplarele de contract/factura, fă copii după toate actele să le ai la tine. Eu oricât de pregătită am fost tot am făcut două drumuri la taxe și era cât pe ce să fac două și la DRPCIV.

pexels-photo-70912

Pasul 3

Îi facem asigurare RCA în vederea înmatriculării – se face pe serie de șasiu și rămâne valabilă și după schimbarea care urmează.

Pasul 4

O înmatriculăm pe numele nostru, asta în traducere DRPCIV înseamnă transcriere vehicul . Poți face asta schimbând plăcuțele sau nu, poți schimba dacă vrei (fie că iei preferențiale sau nu) sau obligatoriu dacă schimbi județul.

Eu mi-am făcut programare la ghișeu și a mers totul foarte bine. Aici faci programare, aici ai lista de acte (vehicul achiziționat din România care a mai fost înmatriculat, situația mea cu mașina sh). În 48h lucrătoare iei actele înapoi de la ei și plăcuțele noi.

Pentru acele 48h fie ai altă mașină, fie ești pieton.

Dar ce să vezi, aflu că mai funcționează pe la noi minunea cu numerele roșii, în traducere autorizare provizorie. Mă ambalez, este minunat! De data asta nu voi fi pedepsită de statul român, lăsându-mă fără mașină, pentru că am cumpărat un bun pentru care tot ce vreau e să plătesc pe numele meu și taxe și impozite și asigurări.

Fac și aici programare online, pregătesc acte, ajung la ghișeu. Aici mă lovește România – numere roșii se dau doar pentru mașini noi și pentru mașini care nu au mai fost înmatriculate în România. Insist. Deci nu exista altă cale, astfel încât eu să depun actele dar să ies cu mașina? Nu categoric!

Inspir expir, sun un prieten, se aliniază toate stelele din galaxie și rezolv. Mașina însă a rămas la ei … așteptând numere noi … Nu mă plâng, că eu una am primit ajutor chiar fără să cer, deci sunt bine (și foarte recunoscătoare). Constat și vă informez, că poate nu toți suntem la fel de norocoși.

Tips and tricks din ce am mai observat eu:

  • folosiți programările online, funcționează foarte bine.
  • mergeți dupa 14 acolo și veți găsi ușor și loc de parcare. Dimineața e haos și chiar și la 11-12.
  • cost 77 lei sau 122 lei cu numere preferențiale – se achită cash la ghișeu, e bine să ai pregătiți suma exactă.
  • dacă te duci vineri, iei actele marți, deci stai mai multe zile fără mașina în cauză.

Drumuri bune să avem și pline de aventuri frumoase, că nouă ne plac aventurile!

pexels-photo-593172

Pe aceeași temă mai poți citi:

 

*Articolul a fost scris în luna aprilie 2019 și reflectă situația curentă. 

Un comentariu

Lasă un răspuns