6 idei pentru a depăși blocajele creative

Scriu dintotdeauna. 20190217_191051.jpg

Am scris poezii când eram în școală, iar prin ele împleteam în rime furie și tristețe. Apoi jurnalul mi-a fost companionul care mi-a absorbit lacrimile și frustrarea, iubirile și dezamăgirile.

Mai târziu am început un blog, și încă un blog…primul general, unul de management de proiect, apoi unul de gătit, nu am reușit să îmi creez o rutină și să mă țin de scris, până la acest blog pe care mă citești tu azi (și pe blogul de gătit am scris o perioadă până când copilul nu a mai mâncat mare lucru și deci nu am mai gătit mare lucru).

Nici acum nu am rutină, dar reușesc să mă țin de treabă. Întâmpin însă, din când în când, blocaje peste care uneori nu știu cum să trec. Până acum am trecut având diverse muze, care m-au dus în alte medii, în alte lumi. Simt nevoia însă să am metode proprii care nu depind de terți. Dacă mă citești de un pic de vreme deja știi că îmi place să fiu independentă.  M-am bucurat așadar de evenimentul cu numarul #20 Digital Parents Talk unde Liviana Tane ne-a dat câteva idei.

Așadar iată câteva idei despre cum poți trece peste blocaje creative:

 1. scrie o propoziție de adevărată. Apoi explorează în profunzime prin de ce-uri succesive. Adaugă personaje și acțiuni și ai putea avea o poveste de publicat.
 2. scrie despre ce știi.
 3. scrie orice, într-o rutină zilnică (stabilește-ți fie un interval orar, fie un număr de cuvinte/zi)
 4. caută inspirația în oameni – poze din telefon, feedul de facebook etc.
 5. alătură două noțiuni diferite, în jurul aceluiași principiu – creează două borcane – unul cu idei concrete (masă, lumânare, carte etc) și unui cu idei abstracte (iubire, libertate etc). Extrage câte un bilețel din fiecare și construiește povestea dintre ele, folosind scara abstractizării (explorezi de la abstract către concret și apoi scrii de la concret la abstract)
 6. recomandări de cărți care ar putea să te ajute nu doar să revii la scris, dar și să scrii mai bine:
 • William Zinsser – Cum să scriem bine
 • Derek Thompson – Creatorii de hituri
 • Stephen King – Misterul Regelui
 • Haruki Murakami – Meseria de romancier
 • Lawrence Grobel – Arta interviului

Pe Liviana am cunoscut-o acum 2 ani tot la Digital Parents Talks. Apoi am fost la cursul ei de storytelling. La fiecare interacțiune am avut ceva de învățat de la ea și m-am bucurat că fetele de la Parenting PR au readus-o la ediția #20 DPT.

56879386_10156192866477043_1254147656070987776_o

Evenimentul Digital Parents Talks #20 a fost organizat de Parenting PR cu sprijinul sponsorului CartierHub și a partenerilor Techir,  The Storytailors și Restaurant Piața Negustorilor.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s