Subtitlu – când ești fără de soț/iubit și fără de cunoștințe în domeniu? Adică on your own și nu cunoști mare lucru despre mărci, motorizări etc.
Mi-a luat 6 luni să reușesc să îmi iau mașină. Pe 4 aprilie s-au împlinit 6 luni de la accidentul de mașină, 6 luni în care am aflat câți prieteni am și cine m-a ajutat cu adevărat le nevoie. Este adevărat că, mult timp din aceste 6 luni, a reprezentat un proces intern, nu lipsă de mașini pe piață, deci nu e musai să vă ia și vouă la fel de mult timp. De altfel vă recomand și vouă acest proces, despre care voi povesti însă separat. Acest articol este unul administrativo-informativ.
După 6 luni de citit despre mașini pot spune că știu cam toate nivelele de motorizare, clasele de mașini, caii putere și insight legat de rechemări în service, fiabilitate etc. Nu o să vă povestesc despre asta, ci o să vă ofer un mic îndrumar legat de unde găsiți mașini și cam la ce să vă gândiți atunci când luați decizia.
Cum cauți pe goagăl?
Piața de mașini SH este imensă, dar e important să știi ce cauți. Veți găsi mașinile mâna a doua sub diferite denumiri, cea mai des întâlnită denumire auto rulate, auto ocazie. Mai puțin veți găsi mașini SH (*second hand).
Unde ne găsim mașina noastră rulată?
Cea mai bună sursă – prietenii, căci o mașină rulată are istoricul ei pe care este bine să îl cunoști.
Alte surse, pe care mi-a luat câteva luni să le strâng, căci nu găsești așa ușor toți dealerii:
- persoane fizice – găsiți mașini pe stradă cu anunț în geam sau pe internet.
- autovit – aici însă mulți din cei care se dau drept „prim proprietar” sunt samsari, deci eu am folosit site-ul mai mult ca să înțeleg nivelul de preț al pieței, raportat la caracteristicile mașinii. În rest mai mult am pierdut timp, inclusiv să merg să văd mașină „p’afară’i vopsit gardu'”.
- olx
- tocmai
- la jumate
- facebook marketplace
- facebook grupuri de vânzări mașini (chiar pe marcă specific)
- Atenție! Toți se declară „primi proprietari” , dar la fața locului se încurcă în chei, se sperie că atingi mașina și o poți zgâria (iar dacă mergi cu copiii, cum am fost eu, e jale :))). Un alt mod de a descoperi samsari sunt pozele mașinilor – au mai multe mașini, au aceleași unghiuri, au motor impecabil. Mâna sus care proprietar spală motorul când vinde mașina?
- mașini recuperate
- bănci – aici eu am găsit oferte destul de scumpe, deci nu am căutat prea mult
- ANAF – dacă aveți răbdare, aud că prin licitații se găsesc și oferte bune. Eu nu am căutat prea mult pentru că voiam să văd poze, detalii etc, ori în licitațiile de acolo nu ai prea multe informații.
- persoane juridice – dealeri
- Autoitalia – fiat, alfa romeo, jeep
- Dab
- Meridian – majoritar renault, dacia
- Sixt
- Midocar – Vw, Skoda
- Brady – majoritar Vw, Skoda
- Radacini
- Next
- Das Welt
- Star Leasing
- Avia Motors
- Bavaria – BMW
- Tiriac
- Asko – Honda
- CarNext
Acolo unde nu am scris mărcile, este pentru că au mai multe mărci. Majoritar veți găsi Vw, Skoda, Renault, Peugeot, Citroen, Honda … ce nu am găsit decât căutând specific sau f puține – Mitsubishi, Volvo, Mazda…
Păreri despre dealeri găsești la băieții de la Mașina Potrivită. Dacă nu te grăbești, poți chiar apela la serviciile lor. Aud ca sunt super profesioniști, însă asta îi face și ocupați.
În 6 luni am înroșit site-urile dealerilor și am trecut fizic și am văzut mașini pe la Rădăcini, Asko, Sixt, Brady și confirm ce au scris băieții pe site până aici.
Jos pălăria la Asko și Sixt legat de transparență și onestitate.
De unde am cumpărat eu?
Pentru că ofertele prin prieteni nu m-au mulțumit, printre persoane fizice online am găsit samsari cu care nu știu să interacționez, am ales să caut doar la dealeri. În plus, la dealeri mai poți avea alte avantaje:
- garanție (de obicei pe motor și cutie),
- verificarea mașinii – în general nu vând o mașină fără să o verifice înainte, și chiar îți pot da istoricul ei.
- posibilitatea de plată în rate
La persoane fizice, teoretic poți găsi preț mai mic, dealerul având adaosul lui, însă în practică, online, eu nu am văzut diferențe majore.
Eu am cumpărat de la Sixt până la urmă cu două beneficii mari:
- mașini vândute după ieșire din leasing operațional, timp în care au fost reparate pe asigurare, deci sunt întreținute și au istoric complet.
- garanție, în funcție de numărul de km, 6 luni sau 2 ani, care acoperă toată mașina, nu doar motor și cutie cum se oferă de obicei (atenție că unii din cei care dau garanție, acoperiră uneori piese din cutia de viteze, nu cutia ca întreg de exemplu. Cereți și citiți certificatul de garanție.).
Criterii de alegere
Mai jos ai criteriile folosite cel mai des, însă trebuie să prioritizezi ce este important pentru tine – de exemplu pentru mine marca sau culoarea nu au fost un criteriu de alegere, însă sunt persoane care caută doar o anumită marcă sau alta. Pe de altă parte, îmi cam doream o mașină puternică. Aceste criterii pentru mine s-au tot schimbat, în urma procesului intern despre care vă povestesc separat.
- Preț – Dacă ai un buget fix, e bine să începi de aici căutarea, permițând o marjă în plus, căci poți găsi la preț mai mare, însă îl poți negocia până la bugetul tău.
- An fabricație – anul îi dă și nivelul euro, și ar fi bine să cumperi deja de la euro 5. Pe termen lung se vor interzice și la noi treptate celelelate variante. Nu este clar acum un calendar, dar e clar că acesta este trendul și internațional, alături de diminuarea numărului de mașini diesel.
- Numărul de proprietari – se cere des informația, însă informația nu te ajută neapărat. Teoretic un singur proprietar ar însemna că omul acela o are dintotdeauna și îți poate da toate informațiile despre ea. Însă degeaba ai un singur proprietar firmă, dacă mașina a fost alergată de toti agenții de vânzari. În același timp poți avea mai mulți proprietari persoane juridice, dar mașina să fi fost condusă de un singur om etc.
- Număr de km – teoretic cât mai mic, cu atât mai bine, practic însă o mașină trebuie să ruleze, deci e important să compilezi informația aceasta și cu vechimea mașinii.
- Combustibil – benzină, diesel, electric, gpl. Eu am fost dieselara și am fost mulțumită, chiar dacă lumea vorbește mai frumos despre benzină. Poate e bine însă să iei în calcul și trendul de interzicere treptată a mașinilor diesel la nivel mondial, datorat poluării. Recunosc că eu una nu am ales în funcție de asta, dar am trecut la benzina. Electric era peste buget. GPL nu am luat în calcul.
- Cutie manuală/automată – există suprizător (pentru mine) de multe mașini automate pe piață. Dacă vrei să amesteci în combustibil, așa cum îmi face mie plăcere, să fii atent la acest aspect.
- Capacitate motor – aici nu mai este neapărat direct proporțională capacitatea cu puterea, căci au apărut și motoare puternice de 0.9l. Aspectul la care m-am uitat eu a fost impozitul, iar un calculator online ne arată de exemplu că un motor de 1.2 plătește 48 de lei impozit, în timp ce un motor de 2.2 plătește 792 lei. Iată aici cum se calculează impozitul.
- Dimensiunea mașinii – dacă pleci la drum cu cățel, cu purcel etc
- Tipul caroseriei
- Alte caracteristici nice to have (poate)
- acoperișul panoramic pare ceva wow, dar dacă nu îl curăți constant te vei uita la găinaț de porumbei. După ce am avut ocazia să conduc o mașină cu panoramic însă, pot spune că l-aș lustrui zilnic, doar să îl am :)))) Adică tot fain mi se pare.
-
- intrarea auxiliara (jack, usb) – pentru mine era foarte important să existe.
- jante/cauciucuri set vară-iarnă
- geamuri electrice – de verificat, căci de multe ori se strică macaraua și scârțâie enervant (reparația costă cam 100eur și niste timp).
- oglinzi încălzite
- senzori parcare
- statut – itp, asigurare, revizie – să știi în cât timp trebuie să faci tu asta din nou
- parbriz întreg
- aspect general interior, exterior
- climă etc
Evident este important să vezi și istoricul mașinii, unde poți descoperi că a trecut prin accident, că a fost rechemată în service, că a fost declarată daună totală (se practică următoarea situație – serviceurile cumpără o mașină după accident, declarată daună totală de către asigurare, o repară și o revinde. Dauna poate fi declarată tehnic sau economic. Atenție că aceste mașini pot prezenta probleme de siguranță și probleme la reasigurare.)
Online găsești diverse site-uri care îți dau informațiile contra cost, în măsura în care reparațiile au fost realizate la dealer autorizat. Aceste informații de obicei sunt la îndemâna mecanicilor, deci dacă ai un mecanic, îl poți ruga să verifice.
RAR a realizat și el o bază de date publică, aici, însă nu am găsit nimic dincolo de dată înregistrare la rar.
Alte informații la care e bine să te gândești și pe care le găsești la mecanic – cât de fiabilă este, cât costă o revizie, cât de scumpă e la piese etc. Atenție – mecanicii au și ei preferințele lor – mecanicul meu actual e fan nemțești. Mai am un prieten mecanic fan japoneze. Greu între ei să ajungi la o concluzie, căci parcursul meu era – găsesc mașina, o văd și, dacă e cazul, o verific la ei. În același timp, mașina pe care am ales-o am știut că e a mea din prima și nu am mai verificat așa.
Pur și simplu mi-am ascultat „gut feeling„. Mi-am propus să fac asta mai des, de altfel.
Voi cum alegeți mașina voastră rulată?
PS: separat voi scrie despre procesul intern care m-a ajutat să filtrez printre criteriile de alegere a mașinii și despre înmatricularea mașinii.
Pe aceeași temă mai poți citi:
- Cum poți fi un șofer mai bun în trafic? Partea 1. Partea a2a.
- Ghidul șoferului pe timp de iarnă.
[…] a articolului de zilele trecute, continuăm. Ne-am luat mașină – ce facem […]
ApreciazăApreciază
[…] început să vă povestesc despre cum mi-am luat mașină sh și care sunt primii pași pe care îi faci după ce ai cumpărat mașina. Am început cu partea […]
ApreciazăApreciază
La cat de scumpe sunt masinile noi…..cele sh sunt o alternativa.
ApreciazăApreciază