6 reguli de siguranță a copiilor în mașină

Merg mult cu mașina. Mergeam și când locuiam în București. De când locuiesc în afara orașului, km parcurși sunt fără număr.

Conduc prudent și bine, dovadă că nu am avut incidente (unul singur mic și stupid), în peste 200.000km. De altfel despre cum poți deveni un șofer mai bun în oraș am scris anterior aici și aici, cu tipsuri pentru mame. Am scris și despre bagajul nostru de mașină. Am scris chiar un ghid al șoferului pe timp de iarnă 🙂 Se vede că îmi place să conduc și mă pasioneză tema.

Nu am scris însă despre regulile de siguranță pe care le luăm în mașină, fără excepție. Era cazul zic.

Iată deci regulile noastre la drumul cu mașina:

 • mergem ÎNTOTDEAUNA în scaun de mașină propriu și cu centura pusă corect. Atât de mare este obsesia încât copiii noștri au stat în scaun din a treia zi de viață, ziua în care am ieșit din spital. Drumul până acasă nu a fost în coșuleț, nu a fost în brațe, ci în scaun de mașină adecvat și montat corect. În plus, am montat scaunele și când am mers cu alții în mașină, deși la început montarea lui în n puncte ne lua 10 minute și uneori montat de 2 oameni. Din acest motiv nu am avut niciodată dezbateri, negocieri sau plânsete la urcat în scaun. Pur și simplu este singurul mod de a circula cu mașina.
 • am schimbat de-a lungul timpului scaunele de mașină, dar am avut mereu în vedere vârsta copilului, greutatea lui și poziția corectă în scaun cu centură.
 • copiii nu rămân NICIODATĂ singuri în mașină. Asta însemna că mergeam 10 minute cu Mara în mașină să îl iau pe Vlad de la grădiniță, adormea, iar la destinație puteam să o las în mașină singură până ieșeam cu el. Ar fi fost mai simplu să o las decât să o iau în brațe, să o trezesc deci, pentru cele câteva minute când îl culegeam pe el, și în care uneori o puneam pe jos în holul grădiniței, că nu aveam unde, ca să îl schimb pe el (da, acolo nu mă ajuta nimeni, deși era o privată scumpă, dar acesta este alt subiect). Alegeam totuși să o iau. Și iată mai jos și cifrele care sper să va convingă să nu îi lăsați singuri în mașină nici când doar scoateți bani, nici când doar cumpărați o pâine…
 • ușile mașinii sunt blocate pentru a nu putea fi deschise în timpul mersului. În funcție de vârsta copiilor puteți bloca și geamurile. Eu acum le dau voie să deschidă geamurile la viteză mică.
 • parasolare laterale – folosite cu succes când erau mai mici și erau deranjați de soare în ochi, dar să nu uităm că soarele prăjește și prin sticlă.
 • copiii nu au acces liber la mâncare și băutură. Fie le dau eu, fie ne oprim, dar nu le-am lăsat la îndemână până acum. Abia acum la 4ani jumate și 6 ani jumate am început să le las câte ceva. Până acum nu am făcut asta pentru că una din cheile mersului cu mașina în siguranță stă în relaxarea șoferului, iar dacă șoferul stă cu ochii pe copil să nu se înece cu mâncare sau băutură, sau nu verse ceva etc, este clar că nu este cu ochii la drum.

19598905_1462854120441668_669024462498781999_n

Sursă infografic – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Mă bucur că nu am avut probleme de a uita copilul în mașină, dar în alte țări se pare că este o problemă, așa că iată câteva sugestii care să vă ajute dacă ați trecut prin asta:

Imagini pentru kids car safety rules

Voi ce alte reguli de siguranță aveți?

Dacă vreți să aflați mai multe despre subiect, aveți ocazia pe 5 iulie la Modern Dads Challenges. Este un eveniment pentru tați, de care însă va beneficia întreaga familie!

Afis_MDC_3

La eveniment puteți afla informații despre:

 • noțiunea de siguranță auto pentru copii,
 • cum alegem un scaun auto,
 • cum montăm corect un scaun auto în funcție de sistemul de fixare,
 • măsuri de prevenție a accidentelor în timpul călătoriilor.
 • tehnici de „supraviețuire” pentru părinți în călătoriile cu cei mici.

Înscrierea la eveniment se face pe blogul Frunzaresc.eu, completând formularul. Locurile sunt limitate, iar participarea este gratuită.

Călătorii sigure să avem!

7 comentarii

 1. Foarte util articolul tau! mereu vad copii care stau in masina fara centuri, sau chiar pe scaunul din fata. Iar asta cu caldura, e horror. Noi lasam usile si geamurile deschise cateva minute inainte sa ne urcam in masina. Altfel am senzatia ca inhalam un miros de plastic incins.

  Apreciază

 2. Desi respectam intocmai regulile de mai sus nu m-am gandit sa le transmit vreodata ca reguli pentru ca le-am luat ca implicite, dar ai dreptate, nu sunt pentru toata lumea din pacate. Felicitari pentru articol. Sper sa fie citit de cat mai multi parinti!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s