Subiectul digitalizării este zilele acestea pe toate buzele prin prisma scenariilor galbene și roșii, care implică școală online, parțial sau total.
Primăvara a fost o piatră de încercare pentru noi toți – pe de-o parte pentru dascăli să adapteze conținutul, pe de altă parte pentru părinți să ofere îndrumare, iar pentru copii să deprindă și aceste noi abilități.
Mi se pare că acest nou context nu a făcut decât să ne împingă mai repede către un pas pe care parcă ne era frică să îl facem, sau îl făceam doar de distracție, acela al interacțiunii copiilor cu lumea virtuală. Cu atât mai mult deci azi observăm că este nevoie ca ei să devină alfabetizați digital încă de mici, deschizându-le astfel mai multe lumi de oportunități.

Știu, și eu mi-am pus problema legată de cât timp petrec ei în fața ecranelor, dacă adunăm și televizor și dacă or mai avea și tablete sau telefoane. Cum ne asigurăm de un consum moderat? Cred însă cu tărie că este important să creștem copiii ca și creatori de lume, de univers, de lucruri, de viață, nu doar ca și consumatori, iar acest lucru se aplică în mediul online, căci un copil care creează ceva (fie că editează o fotografie, fie că programează un joc) are un alt simț al răspunderii și un alt respect față de ceea ce consumă, ceea ce folosește online și offline. De aceea nu cred că putem pune semnul egal între 1h în care construiește un joc sau o aplicație și 1h în care stă ca o legumă la desene animate. De altfel noi și la desene animate ne uităm puțin diferit :))
Vlad nu se juca pe calculator/telefon. Nici acum nu se joacă pentru că încă nu are acces liber la un dispozitiv. Însă, în urma cursurilor de programare pe care le-a făcut online pe timpul verii la Logiscool, în care a învățat cum să seteze scene, să creeze din secvențialitate și cauzalitate un joc cu mai multe personaje și două scenarii, câștig sau pierdere, acum el privește jocurile urmărind interacțiunea dintre personaje, cauze și efecte, ce taste sunt setate și alte detalii pe care nu le-ar fi observat anterior.
Aici este Vlad prezentând ultimul joc creat la cursurile de peste vară, în care are personaje, labirint și o modalitate nouă de a mișca ținta cu două obiecte care acționează ca magneți cu poli opuși, unul trage după el, altul împinge obiectul.
Iar ca să aveți termen de comparație, asta construia cu 2 luni înainte, tot într-o ședință de curs:
I-a plăcut atât de tare încât abia așteaptă sfârșitul de lună când reîncepe cursurile. Acum grupele sunt în formare din nou și se păstrează avantajul online-ului, ca alternativă la lucrul la sediu. Nu mai depindem de o persoană care să ducă copilul sau să îl aducă de la sediu și nici calcule de trafic nu mai facem. Pentru noi oricum era exclus, căci copiii sunt la școală într-un alt oraș și mi-era imposibil să ajungem în București la curs.
Copiii au mai fost în taberele Logiscool vara trecută și au vrut și cursurile apoi, dar logistic vorbind nu am putut continua. Acum putem participa online, lucrăm cu trainer de la Suceava și chiar funcționează: laptop, conexiune la internet, iar de restul se ocupă Logiscool să vă explice în cel mai mic detaliu cum funcționează Microsoft teams și platforma logiscool.
Practic, săptămânal copiii se loghează și interacționează pe platforma Teams în timp ce își lucrează proiectele în platformă. La nevoie, trainerul se conectează la ecranul copiilor și rezolvă eventuale probleme, pe care copiii nu le pot explica, iar el nu poate „merge” la masa lor ca în sala de clasă. În decurs de 1h30 copiii lucrează mereu un proiect, un joculeț propus de trainer, personalizat cu personaje, culori și scene pe care ei și le doresc, iar fiecare lecție introduce ceva nou, crescând treptat nivelul de dificultate.
Mai mult, mi-a plăcut tare că au un sistem bine pus la punct de remindere, pe email și whatsapp, în cazul în care aveți și voi un calendar plin și există riscul să ratați. Iar dacă totuși ratați, copiii pot relua cursul online. Noi am ratat un curs și Vlad a stat pe capul meu până am organizam un moment, în vacanță fiind, să vadă videoul online și să își construiască joculețul.
În perioada asta, la Logiscool au început Open Days și înscrierile pentru cursurile din toamnă. Orele deschise au loc și la sediu și online. Vă recomand să le încercați. În cel mai rău caz pierdeți o oră din viață, în cel mai bun caz descoperiți o vocație a copilului.
Cursurile sunt personalizate pentru toți copiii cu vârsta mai mare de 7 ani, cu mare atenție la fiecare grupă de vârstă.
Cursurile sunt dezvoltate într-o manieră care să ofere o curbă de învățare confortabilă, astfel încât nivelul de dificultate să fie potrivit vârstei copilului, acesta căpătând sentimentul de provocare din partea cursurilor, iar in același timp nu se simte copleșit.
De-a lungul cursurilor copiilor le sunt testate cunoștințele dobândite. Aceste quiz-uri ajută trainerul să înțeleagă modul de învățare al fiecărui copil și cum să îmbunătățească abordarea pentru aceștia, dat fiind faptul că fiecare este diferit și are nevoie de abordări unice.
Nu știu dacă va fi programator ca taică’su sau mecanic așa cum își dorește acum la 9 ani jumătate, știu însă că abilitățile din aceste cursuri îl vor ajuta mai departe orice ar face.
În loc de final, dansul de sărbătorire a succesului la quiz
Ne vedem la cursuri online? 🙂
[…] Logiscool v-am mai povestit – aici despre cursuri, iar aici un interviu cu Dana Bănică, Manager Logiscool. Pentru că noi am rămas […]
ApreciazăApreciază