Copiii și tehnologia – moderație în toate

Despre copii și părinți în era digitală am scris, am vorbit, am dat interviuri. M-am informat și despre influența asupra dezvoltării creierului, dar nu am pierdut din vedere faptul că aceasta este era în care s-au născut și în care cresc, deci nu vreau să îi scot în afara ei, refuzând orice acces la tehnologie.

Crezul meu este: Totul cu moderație!

Am fost interesată de subiect atât ca părinte, cât și ca profesionist, deci am întors pe toate părțile tehnologia în ultimii ani.

Pentru toate aceste motive am fost foarte interesată de rezultatele studiului realizat de Itsy Bitsy, OpenI Research și Orange* cu privire la utilizarea tehnologiei de către copii.

Iată o radiografie a situației curente:

Cum vad parintii copiilor digitali activitatea micutilor lor in online

Îngrijorări legate de consumul de tehnologie la copii:

  • în ciuda sfaturilor neurologilor: copiii de sub 2 ani petrec cel puțin 30 de minute în fața unui ecran.
  • scopul folosirii tehnologiei creează conflicte în familie: în timp ce 74 % dintre copii folosesc internetul pentru continut video, și 59% pentru jocuri, 78% dintre părinți vor să îi înscrie la cursuri de programare și 58% la cursuri de robotică.
  • 82% dintre copii intră în mediul digital cel mai mult în pauzele de relaxare, în weekenduri și când călătoresc, adică atunci când ar putea să se joace cu un părinte sau alți copii, atunci când se poate bucura de o vacanță sau de conectare cu familia. Mai mult decât atât, mi se pare periculoasă, pe termen lung, asocierea timp de relaxare cu consumul de tehnologie, sau tableta ca mod de petrecere a timpului liber. Bineînțeles depinde și de durata utilizarii ecranelor și de restul activităților în care sunt implicați (sau nu) copiii. Moderație, da? 🙂

Concentrated little girl using touchpad on floor

Ce îi interesează pe părinți, în teorie?

  • siguranța copiilor pe internet – și totuși le fac conturi pe rețele sociale, mințind legat de vârsta, sau le oferă direct acces la conturile lor sociale, fără să ia în calcul pericolele, fără să securizeze setările conturilor și fără să le explice despre securitatea digitală și despre consecințele postărilor pe care le fac. Exemplu: eu am peste 2000 de prieteni pe facebook, iar prin postările care îmi apar pe wall sunt și postări cu conținut explicit și neadecvat copiilor. Dacă ar fi să dau copiilor telefonul pentru un joc în rețea, aceștia ar avea automat acces la wall-ul meu, care nu este mereu curat.
    • V-ați întrebat vreodată ce model oferiți copiilor când mințiți legat de vârstă pentru a le face cont?  
  • dependența copiilor de internet – totuși de multe ori dependența aceasta apare din comoditatea celor care îngrijesc copiii și cărora le este mai comod să îi știe liniștiți la TV sau să le pună filmulețe la masă și la restaurant și chiar pe wc;
  • controlul parental – până la implementarea de metode de tip white list cu site-uri sau software specializat de control parental (știu că toți vă gândiți la asta, pentru că este varianta ușoară). În realitate, comunicarea onestă și implicarea directă sunt cele mai bune metode de control.

În luna mai, Itsy Bitsy și Orange susțin părinții care vor să fie alături de copiii lor în aventura digitală, oferindu-le o experiență bună cu tehnologia. Salut inițiativa lor și vă invit să ascultați emisiunile lor radio, pe care le găsiți și online, în cazul în care le-ați ratat. Aveți acolo informație multă și prețioasă pe care sper să o folosiți din plin.

Trăim în era tehnologiei și ca părinți e nevoie să-i învățăm pe copiii noștri să ia partea bună a tehnologiei și să se ferească de partea ei nocivă. Așa că am inițiat studiul Părinții Copiilor Digitali care analizează obiceiurile de consum de tehnologie ale copiilor. Pe baza concluziilor studiului, în luna mai, vom realiza la radio o serie de emisiuni zilnice cu specialiști care îi vor ajuta pe părinți să își îndrume copiii în lumea digitală”, declară Nadia Tataru, co-fondator si director Itsy Bitsy FM.

Nu am vrut să vă pun la colț și nici să vă simțiți vinovați dacă deja ați dat-o în bară. Vreau să fiți conștienți de consecințe și să alegeți informat ceea ce este bine pentru familia voastră. Despre cum folosim noi tehnologia am mai povestit și aveți articolele mai sus, dar pot detalia dacă aveți întrebări. 🙂

Young mother and daughter playing with digital tablet at home.

*Studiul Open-I Research a fost realizat în aprilie 2017, prin 564 interviuri în București, 117 interviuri în provincie.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s