S-a demonstrat că cititul ne face mai fericiți. Dincolo de beneficiile culturale și sociale, cititul ne crește stima de sine și nivelul de fericire. În același timp cititul de plăcere este un factor important în gradul de fericire al copiilor, în dezvoltarea abilității de a gestiona situații dificile dar și că reglează ritmul de somn.
Pentru a ajunge acolo avem de construit 3 nivele:
- deschiderea apetitului pentru citit.
- descifrarea tainelor cititului – cunoașterea literelor, a modului în care se înlănțuiesc în cuvinte.
- înțelegerea textului – adică înțelegerea semnificației cuvintelor în propoziții. (Vă mai amintiți la școală când ne punea dna să citim un text și apoi să spunem ce am înțeles?)
Cum facem asta?
- modelăm comportamentul, adică citim și noi.
- le citim noi.
- îi încurajăm să citească singuri și apoi să ne și povestească ce au citit (asta putem face de la nivelul anterior)
Pentru că am știut toate astea, am vrut să le și aplic, dar ce să vezi: copilul ori pleca direct de lângă mine, ori voia să muște cartea. S-au inventat deci tot soiul de artificii – cărți cu pasaje ascunse, cu ferestre de tot felul, cu rotițe, cu personaje 3d, cu material foșnicioase … doar doar le atragem și menținem copiilor atenția acolo.
Ei bine, vreau să vă povestesc astăzi despre o metodă relativ nouă – cărțile personalizate – și beneficiile lor:
- studiile au arătat că există o reacție pozitivă atunci când copiii își aud numele în povești, zâmbesc, râd mai mult
- copilul se simte implicat, parte din poveste și deci este curios și menține atenția pentru mai mult timp
- studiile au arătat că prin aceste povești copiii rețin mai ușor cuvinte noi și deci își lărgesc vocabularul
- prin personalizarea cu localizare este mult mai ușor să îi setezi copilului cadrul familiar, pentru o poveste educativă de exemplu – în loc să vorbim despre alți copii care se spală corect pe dinți, putem vorbi chiar despre el, cadrul este amplasat în orașul lui, iar noi îi putem conecta povestea de realitatea de zi cu zi
- copiii înțeleg mai bine semnificația textului, căci se conectează mai bine cu el. Modul în care reținem o informație este prin intermediul sinapselor, a conexiunilor neuronale. Atunci când aflăm o informație nouă o reținem mai ușor dacă aceasta se „lipește”, se conectează de o altă informație. Dacă rămâne plutind, avem șanse să ne intre pe o ureche și să ne iasă pe alta.
- transpunându-i în poveste copiilor le este arătat potențialul nelimitat de dezvoltare pe care îl au.
- o carte cu numele lui, reprezintă o amintire specială <3.
Nu există multe studii legate de aceste cărți, fiind o apariție relativ recentă (la noi de câțiva ani, la americani de vreo 20), însă toate studiile au arătat efectele pozitive ale acestui tip de interacțiune.
Sincer eu cred că mai este ceva, ce am simțit eu la ai mei. Ei au deja o poveste personalizată, mai veche, de la un alt producător. Avem 2 cărți, cu aceeași poveste, fiecare personalizată cu numele și vârsta lor. O avem de 3 ani și, deși acum au aproape 8 și 10 ani, încă o mai cer citită sau chiar o citesc singuri, pentru că acum citesc amândoi. Nu contează că o știu pe derost și nici că e la fel, contează mereu să o citesc pe a lor (deci cumva pe ambele). Eu cred că, acolo în poveste, ei au control, au predictibilitate, lucruri care uneori ne lipsesc în viața de zi cu zi, atunci când trăim înconjurați de reguli continuu – acasă, la școală etc.
Mai mult, ai mei mai au o carte despre familie unde autoarea li se adresează lor direct cu „atunci când era mică mama ta ….”, iar această carte este tot în topul preferințelor și a fost mereu pentru noi subiect de povești despre cum eram eu când eram mică, și chiar înlocuiesc pe alocuri acțiunile personajului mama cu ale mele, de când eram mică, iar lor le place fantastic de tare. La fel continuă povestea cu „atunci când erai în burta mamei tale…” iar acesta a fost prilej să le povestesc despre sarcini.
Dacă vreți să le faceți celor mici o surpriză, o carte personalizată, iată o modalitate simplă de a face asta pe elefantulmeu.ro:

Cărțile sunt adaptate ca nivel, font și materiale folosite în funcție de vârsta copiilor. Iată aici câteva detalii despre cărticele și de asemenea pe siteul http://www.elefantulmeu.ro, care este foarte ușor de folosit.
În timp ce cărțile tradiționale deschid orizontul, creează lumi, invită la imaginație, la fantezie, cărțile personalizate conectează copiii cu realitatea. Cred că ambele tipuri de cărți au rolul lor și îmi pare rău că eu nu am avut la ai mei astfel de cărți personalizate pe vremea când eram foarte stresată că nu aveau răbdare să stea la poveste mai mult de 2 pagini.
Cărțile au în ele magie, iar eu mă bucur că pe mine m-a dus dna învățătoare la bibliotecă, iar ai mei copii cresc literalmente înconjurați de cărți.
ce idee buna!
ApreciazăApreciază
ma bucur 🙂 si eu cred asa.
ApreciazăApreciază
Si noi am observat ca Matei este atras de orice joc care implica numele lui sau care foloseste lucruri familiare, numele orasului etc. Interesante studiile citate. Multumesc.
ApreciazăApreciază
Da, foarte interesanta studiile si faptul ca cineva s-a gandit ca aici este mai mult decat inca un truc de vanzare. 🙂 Ele chiar au beneficii 🙂
ApreciazăApreciază