Un interviu cu Dana Bănică – Logiscool

Anul acesta copiii sunt mai mari și am devenit foarte interesată de oferta de tabere pentru copii, cu accent pe taberele urbane din București. Recent vă ofeream și vouă câteva locuri în taberele urbane Logiscool și, în urma întrebarilor pe care mi le-ați adresat, am revenit acum și cu un interviu cu Dana Bănică, Manager Logiscool România.

1 Cu cine stăm de vorbă: cine este Dana Bănică?

În prezent sunt Manager Logiscool România, însă sunt implicată de mult timp în zona de servicii pentru copii. Este o industrie care mă provoacă, dar și cu care rezonez foarte bine: lucrurile se schimbă, dar principiile rămân aceleași. Dana Bănică.JPG

În 2017, când am descoperit Logiscool, am știut instant că voi dori să aduc aceste cursuri și în România, pentru a le oferi copiilor șansa să studieze programare și robotică la cele mai înalte standarde, într-un mod distractiv, adaptat vârstei. M-au convins platforma educativă extrem de bine realizată şi curricula foarte bine pusă la punct.

În continuare, prin Logiscool, îmi doresc să le inspirăm copiilor dorința de a ține pasul cu tot ce este nou în tehnologia informatică, nu doar din perspectiva de utilizator, ci mai degrabă din cea de creator. 

Este un proiect care din punctul meu de vedere are un impact social pentru că alfabetizarea digitală devine la fel de importantă precum cea tradițională și va lua amploare la nivel internațional, nu doar în România. Și asta pentru că învățarea unui limbaj de programare ajunge la fel de importantă ca învățarea unei limbi străine. La nivel de abilități dobândite, noțiunile de programare înseamnă, în primul rând, dezvoltarea gândirii algoritmice și logică, două dintre abilitățile de care oricine va avea nevoie într-un viitor foarte apropiat.

Deci mai mult decât formarea unor viitor IT-iști, mă concentrez pe dezvoltarea acestor aptitudini  ale viitorilor profesioniști, indiferent de traiectoriile lor profesionale.

2 Cum a început proiectul Logiscool și cu ce rezultate vă puteți lăuda?

Logiscool a fost fondată în 2014 în Ungaria de Dr. Anita Breuer, care şi-a dorit o astfel de şcoală pentru fiica sa. A creat astfel prima şcoală de programare în Budapesta. Proiectul a prins rapid și s-a extins, organic aș spune, în alte 7 țări înainte de România.

Foto 4

Acum există peste 60 de școli în 11 țări, iar mare parte din succes se datorează metodei inovative de predare. În doar 5 ani jumătate, mai mult de 20 000 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani urmează cursurile Logiscool.  

La nivel de România mă bucur să văd că există un interes destul de mare pentru aceste cursuri, dar și pentru deschiderea de școli Logiscool. Majoritatea partenerilor sunt fie părinți care au simțit pe propria piele lipsa acestui serviciu pentru copii, fie oameni cu ani buni în educație, care văd potențialul acestor cursuri în dezvoltarea copiilor.

Cel mai mult ne ”lăudăm” cu faptul că Logiscool e un loc în care copiii vin cu mare drag. Platforma unică și interactivă, adaptată la orice vârstă și nivel de cunoaștere al copiilor, trainerii tineri și entuziaști și învățarea efectivă prin joc și joacă sunt câteva dintre aspectele care ne fac mândri zi de zi.

3 Care sunt beneficiile introducerii tehnologiei în viața copiilor și care ar fi vârsta potrivită?

Orice am face, tehnologia este prezentă în toate aspectele vieților noastre și e și firesc să se întâmple așa.

Copiii au contact cu device-uri și aplicații încă de la vârste fragede și nu le este deloc greu să înțeleagă noțiunile din spatele acestora. Noi credem că este imposibil de ocolit tehnologia, tocmai de aceea ne concentrăm eforturile pe crearea unor utilizatori activi, indiferent dacă în viitor vor deveni sau nu specialiști IT.

Având o tehnică de predare bazată pe joacă, elevii nu aplică neapărat noțiuni de teorie pe care le învață în prealabil, ci mai degrabă învață în timp ce exersează programarea jocurilor. De aceea, procesul de asimilare este unul natural.

Așadar, vârsta nu este un impediment. Am adaptat curricula și am creat un cadru inspirațional care să îi motiveze. Desigur, trebuie să aibă minim 7 ani pentru a le putea reține atenția și pentru a înțelege anumite concepte de bază.

4 Cum evităm situația în care copiii ajung să facă exces de tehnologie – acasă tv, la cursuri tabletă etc? Exista un „prea mult”?

Există desigur un prea mult, iar activitățile copilului trebuie diversificate. Aceasta este una dintre îngrijorările tot mai recurente ale părinților. Cu toate acestea, nu cred că restricționarea accesului copilului la tehnologie va avea un efect benefic asupra acestuia pe termen lung. Tehnologia are rolul său în dezvoltarea copiilor și cu siguranță cei cu aptitudini digitale vor avea un avantaj competitiv în fața celor care nu le dețin, în multe domenii.

Ce putem noi să facem este să ne asigurăm că timpul pe care îl petrece în fața laptopului, tabletei sau chiar a telefonului mobil este unul în care și învață. 

Foto 3

De altfel, în jocurile pe care le creează la Logiscool au nevoie de toată creativitatea de care pot să dea dovadă. Iar ideile vin din cărțile pe care le citesc, activitățile extra-școlare ori extra-curriculare și din toate experiențele de care se bucură în timpul lor liber. 

5 Care este durata uzuală a unui curs Logiscool și ce așteptări pot avea părinții după numai o săptămână de tabără?

Cursurile sunt structurate în module semestriale, pe durata a cel puțin un an școlar, în funcție de nivelul de cunoștințe la care doresc să ajungă.

Platforma noastră, Scoolcode este construită în așa fel încât pot fi parcurse mai multe etape. De-a lungul cursurilor noastre de programare, elevii rezolvă sarcini din ce în ce mai complexe, creând în același timp animații interactive, jocuri și programe. Copiii dobândesc gândirea logică, algoritmică și cele mai importante principii de programare într-un mod natural, cu ajutorul unui proces de învățare ce oferă succes rapid. 

Dacă la început în cursurile Logiscool copiii creează jocuri doar cu blocuri de comenzi, în limbaje de programare vizuală, pe măsură ce avansează, accentul este pus tot mai mult pe programarea text, cu linii de cod, în limbaje sau medii de programare ca JavaScript, Phython sau Unity. 

Spre deosebire de cursurile propriu-zise, taberele urbane pe care le organizăm în timpul vacanțelor în sediile Logiscool au rolul de a-i impulsiona și de a-i iniția în lumea programării pe cei care nu au mai încercat și de a le oferi oportunitatea altora să exploreze și alte cursuri față de cele pe care le studiază în timpul anului școlar. 

Deși majoritatea taberelor sunt în format de o săptămână, există și variante de 2 săptămâni în care cei mici studiază intensiv astfel încât, chiar dacă nu au avut cunoștințe de programare în prealabil, să poată să înceapă din toamnă cursurile la nivelul care corespunde vârstei lor. 

6 Cred că este foarte important omul care stă în fața copiilor și atunci mereu mă întreb cum selectați trainerii cursurilor?

În recrutarea trainerilor un lucru esențial este ca aceștia să fie o sursă de inspirație pentru elevi, indiferent de vârstă. Practic am căutat persoane care pun pasiune în a lucra cu elevii și asta se vede și în rezultatele pe care copiii le obțin.

Pentru noi, alături de noțiunile teoretice pe care trainerii le au, sunt la fel de importante și abilitățile personale și empatia de care dau dovadă. Când recrutăm trainerii ne asigurăm că toate acestea sunt îndeplinite deoarece lucrul cu copiii presupune multă răbdare și atenție. 

Foto 6

Majoritatea trainerilor sunt tineri foarte bine instruiți în domeniul automaticii, ciberneticii, programării, care vin cu entuziasmul de a le împărtăși elevilor despre lumea lor și îi introduc treptat în aceasta. Mai mult, înainte să predea, ei parcurg traininguri organizate de Logiscool

7 Cum alegeți ce tipuri de cursuri derulați (ex: minecraft)?

Curricula este una dintre cele mai importante aspecte la Logiscool. Există la nivel internațional o echipă dedicată care se ocupă de dezvoltarea continuă atât a platformei Scoolcode, cât și a cursurilor.

În fiecare an apar aplicații, platforme sau jocuri pe care nu le putem ignora tocmai datorită succesului de care se bucură.

Principiul este ca aceste cursuri să le ofere elevilor noțiuni care îi ajută cu adevărat și care răspund nevoilor lor, dar și intereselor lor și trendurilor din industrie.

8 Ce sfat ați da unui părinte care își doreste un curs de IT pentru copil dar nu știe de unde să înceapă?

Orice părinte care vine cu întrebări la noi trebuie să discute mai întâi cu copilul său ca să vadă ce îl pasionează cel mai mult.

Înainte de înregistrarea propriu-zisă la cursuri noi le punem la dispoziție, atât părinților, cât și copiilor, posibilitatea de a participa la cursuri demonstrative, disponibile cu ceva timp înainte de începerea cursurilor. Aici vor afla ce li se potrivește și vor putea să ia o hotărâre în cunoștință de cauză. Fiecare școală Logiscool în parte organizează astfel de lecții demo, deci cel mai bine ar fi ca părinții interesați să urmărească pe social media sau pe site pagina special dedicată.

Dacă în cele din urmă s-au hotărât la două dintre cursuri, pe unul îl poate aprofunda pe parcursul unui an școlar, iar pe celălalt îl poate descoperi în cadrul taberelor urbane.

Voi la ce tabere ați dus copiii și care a fost impresia copiilor?

 

Citește și despre

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s