Sâmbătă dimineață am participat la a 3a ediție Digital Parent Talks – by Parenting PR – având ca temă SCRISUL – storytelling, creative writing, presă, știri, jurnalism, toate și-au găsit locul în cele câteva ore petrecute în frumosul Conac Golescu-Grant.
Pentru mine tema storytelling prezenta un mare interes, întrucât mereu am simțit că îmi lipsește ceva, atunci când scriu, iar la nivel teoretic nu voiam să merg spre jurnalism – adevărat că și asta îmi lipsește. Așadar ocazia perfectă pentru a afla cum să scriu mai frumos și cum să spun povești mai convingătoare.
Ce am aflat este că stilul meu se îndreaptă mai degrabă spre jurnalism, tip știre. Dacă la început mi s-a părut greșit, acum îmi dau seama că cel mai important este să alegi conștient cum transmiți un mesaj. Așadar, mai jos aveți câteva lecții pe care eu le-am luat de la eveniment, iar o parte din ele îmi vor modela în continuare scrisul – deja m-am gândit mai mult la ce titlu pun, am pus unul, însă îl las liber și îl voi reevalua la sfârșit.
1 O primă lecție ar fi să pui titlul la sfârșit, după ce ai scris articolul. Realizez acum că a pune titlul primul, așterne deja drumul articolului și poate restrânge creativitatea. E ca și cum iei o cană să pui un ceai și apoi te chinui să pui întregul ceai acolo, dar el nu încape. Ceea ce nu se încadrează se pierde.
2 O poveste are personaje, intrigă, scene, cronologie, motivație, scop. Nu mă regăsesc aici … scriu cu paragrafe dar nu le-am gândit ca scene, am scris logic, nu am ținut neapărat seama de o cronologie, nici de intrigă și nici construirea de personaje … Am mereu în minte ce vreau să transmit însă. 🙂
3 Etapele corecte pentru scrierea unui articol: idee, documentare, focus, organizare, scriere, rescriere. Sună bine și greu de urmat. Atunci când scrisul vine din pasiune uneori parcă ți-o ia pe dinainte și iese pur și simplu afară. Ei bine, tu poți alege chiar după ce îl lași să iasă așa, pur și emoțional, să faci un pas înapoi, să analizezi, să documentezi și să te apuci de rescriere. Greu dar nu imposibil.
4 Subiect și predicat la începutul propoziției și cuvinte puternice la început și sfârșit. Treaba asta o știam, că reținem începutul și sfârșitul, și mai puțin cuprinsul … nu am gândit-o însă atunci când formulat paragrafe.
5 Citește cu voce tare textul – un lucru pe care clar îl voi testa. Îmi amintesc că în școală citeam totul cu voce tare, pentru a înțelege textul mai bine. Se pare că era un obicei bun.
Aici, mi-a plăcut ideea transmisă de Ana de căuta, cadența ritmul textului, mergând în timp ce îl citești. O să încerc să văd ce iese. 🙂
6 Propozițiile scurte îți dau timp să integrezi textul, să îl parcurgi mai ușor, să respiri.
7 Atenția la detalii – la un interviu, într-o situație sau locație despre care vrei să scrii, detaliile pot face diferența. Atenție! Nu orice detalii, ci acelea relevante, care susțin, descriu, conturează ideea, personajele, situația.
8 Caiet de cuvinte și expresii frumoase – printre exemplele date de Liviana, mi-a rămas ideea acestui caiet în care să scot citate, expresii din cărțile citite. Am mai avut intenția aceasta dar nu am aplicat-o și din nefericire multe idei s-au pierdut …
Până la urmă, cine își mai amintește cursurile de comunicare și procesul de comunicare, cu emițător și receptor? Păi teoria aia veche era adevărată: pornești de la ce vrei să transmiți, cui vrei să transmiți și care este canalul și modul cel mai potrivit ca mesajul să ajungă la destinație nealterat.
Iar toate aceste lucruri se reduc la alocă mai mult timp unui articol. În loc să îl așterni și să îl eliberezi instantaneu, stai cu el, simte-l și atunci textul va transmite ce simți tu.
Acum să trecem la scris, căci Liviana ne-a dat și câteva exerciții pentru acasă 🙂
PS: Da, am schimbat titlul articolului – original era „Blogul, ca mix de poveste și știri”.
[…] această serie de evenimente am mai scris: despre marketing, despre storytelling, despre google, și regret că nu am ajuns la toate […]
ApreciazăApreciază
Imi place cum ai formulat ideile in articol 😀
ApreciazăApreciază
multumesc
ApreciazăApreciază
[…] Liviana am cunoscut-o acum 2 ani tot la Digital Parents Talks. Apoi am fost la cursul ei de storytelling. La fiecare interacțiune am avut ceva de învățat de […]
ApreciazăApreciază