5 Activități pentru care îți poți plăti copiii – Cum creștem copii responsabili? (2)

În articolul trecut vă înșiram multe activități pe care copiii le pot face și chiar trebuie să le facă din fragedă pruncie. Pentru a vă convinge vă listam și câteva beneficii, care sunt susținute de studii de specialitate – nu doar că așa zic eu.

În același timp vă spuneam să nu recompensați copiii financiar pentru sarcinile care sunt obligatorii într-o casă sau pentru îngrijirea propriului corp. Bun, dar anterior am spus să le oferiți oportunități să își câștige banii, și atunci vin acum cu răspunsuri, și nu este vorba despre aniversări și sorcove:

1 activități care nu intră în obligația lor

– de exemplu nu am avut chef să îmi spăl farfuria într-o seară și i-am spus că îi dau 5 lei dacă mi-o spală.

Atenție! Asta nu se aplică atunci când faci apel la ajutor – de exemplu i-a spălat surorii când ea nu putea să logistic să o facă, sau a mai spălat extra când eu eram ocupată cu altceva.

2 sprijin în activitatea profesională

– pe principiul daca eu fac bani, faci și tu bani.

Cu ce mă ajută pe mine în activitatea de training-speaking-conferințe: pregătire bagaj, materiale, transport materiale, împărțire pliante, materiale, strângerea gunoiului în spațiu, aduce apă și ce mai e necesar.

Altele: să pună la încărcat laptop/telefon/tabletă (cele pentru birou), să te servească cu apă dacă lucrezi acasă, să te ajute să îți pregătești servieta. Dacă ai o activitate de tip handmade/creativă poți implica copilul la pictat, deupat, împachetat, lipit, sortat, curățat etc.

Dacă ai un blog din care câștigi bani ai putea să îl plătești pentru ajutor/participare la poze sau la filme.

Dacă croiești haine pentru copii, pentru că probează hainele respective ca tu sa poți măsura. ETC….

3 activități pentru care în mod normal tu plătești:

Exemplu- spălatul mașinii.

Atenție! Dacă ai o menajeră care îți spală și vasele, nu înseamnă că el nu trebuie să spele vase, sau că trebuie plătit pentru asta.

4 activități antreprenoriale: 

-încurajez activ educația antreprenorială la copii și cred că îi putem ajuta să descopere acest drum de mici. Cum? Fie că îi susținem în organizarea unui stand cu limonadă în fața blocului/curții (faimosul/clasicul exemplu american), fie că îi încurajăm să meargă și să vândă jucării mai vechi la un târg local sau să realizeze decorațiuni și prăjituri pe care să le vândă la o serbare la școală, etc.

5 sumă fixă lunară

-„banii de buzunar”. Nu mare, dar nici 2 lei. De ce? Pentru că și noi am avut 🙂  pentru că încurajăm si gestionarea banilor, nu doar producerea lor.

Altele

Există o dezbatere cu privire la a plăti copilul pentru că merge la școală. Argumentele celor care spun DA sunt că școala este un serviciu pentru copil, unde este așteptat să ajungă la ora fixă, să stea cât i se cere și să îndeplinească sarcini. Deși argumentele mi se par valide, nu sunt de acord cu abordarea, și nu o voi aplica.

În același fel în care nu îi voi plăti pentru responsabilitățile în casă. 

Și nu, toate astea nu înseamnă că îi furi copilăria, sau că îl responsabilizezi prea devreme, când ar putea fi liber … ci înseamnă că ai încredere în el, că ai încredere în ce ai „turnat” în el până la acel moment.

Să începem deci educația financiară acasă!

7 comentarii

Lasă un răspuns