7 lecţii financiare pentru copii

Educaţia financiară a copiilor mi se pare un important punct pe ordinea de zi a unei familii, cu atât mai mult în perioada asta, când mulți dintre noi și-au consumat economiile pentru a oferi copiilor cadourile dorite de Crăciun. Poate dacă aplicați tot de mai jos, până de Crăciun în 2017 își cumpără singuri jucării :)))

Viaţa se petrece foarte rapid, copiii nu prea ne mai văd la „muncă”, aşa cum eu mergeam în fabrica alor mei şi vedeam activitatea lor, sau cum vedeam bunicii la câmp … şi chiar dacă merg, faptul că ne văd în faţa calculatorului nu este acelaşi lucru.

De câte ori i-ai spus deja că banii nu cresc în copaci? 

pexels-photo-164474

Eu înţelegeam foarte clar că mama era plătită să facă o normă de piese (mama mea a fost strungar) şi că primeşte bani suplimentari pentru depăşirea normei, fie că o făcea în orar sau stând ore suplimentare. Îmi amintesc şi acum mirosul de metal din fabrică, zgomotul maşinilor şi mormanele de piese numărate şi depozitate în dulap. Da, mama făcea stoc de zile negre și dădea suplimentar în perioade când avea nevoie, sau mai ajuta colegii care nu ajungeau la normă.

Copiii mei mă văd uneori lucrând pe calculator. Le-am spus că lucrez şi de ce o fac, însă completez informaţia cu lecţii despre valoarea banilor, despre economisire şi cheltuire eficientă. În plus, am început să îi iau tot mai des la cursuri unde au ocazia să vadă, dincolo de pregătirea de acasă (de multe ori „salivează” la materialele mele de la cursuri, fie ele markere, fie magneți etc), și acțiunea specifică, de la așezarea în spațiu, la întâmpinarea copiilor și la interacțiunea directă.

 Iată 5 lecții care mie mi se par esențiale să fie începute de acasă, de la câțiva ani: 

1. Pentru a primi produse/servicii trebuie să le plătim. De multe ori îi trimit să cumpere lucruri, fie că este o apa în parc, sau o jucărie la un târg, ideea este că ei interacționeaza cu banii. Trebuie să meargă să întrebe cât costă, să vină să îmi spună, să ia banii și apoi să meargă să cumpere și eventual să ia rest. Cel mare face tot acest proces de la 5 ani.

2. Uneori trebuie să aştepţi, pentru a cumpăra ceea ce îţi doreşti. Sistem simplu de economisire și valoare a banilor, pe care copiii îl pricep repede. Eu fac asta comparând suma de pe bancnota cu suma de pe etichetă.

3. Câștigă-ți banii  – oferă-i ocazii să își câștige banii, prin acțiuni pe care le poate face și pentru care tu plătești pe cineva. Un exemplu este un copil care strângea farfuriile în restaurantul părinților. Copiii mei mă ajută la cursuri, fie că împart pliante pe scaune, fie că împart materiale copiilor, sau mă ajută să strâng gunoiul după.

4. Portofelul propriu – ai mei au fiecare portofelul lui, pe lângă pușculița cu mărunt. A fost un pas luat pentru că nu le încăpeau bancnotele în porcușorul ceramic, însă le-a dat o încredere foarte mare, un simț al proprietății, o mândrie a banilor câștigați.

5. Încurajează-l să cumpere și experiențe nu doar produse. Și eu am trecut prin frustrarea momentului în care cu primii bani copilul și-a luat cele mai ordinare plastice, pe care le-a demolat în 3 zile … A ajutat și lecția aceea, că a început să înțeleagă câte ceva despre calitatea lucrurilor, însă recunosc că pentru liniștea tuturor a fost mai bine atunci când au ales experiențele – de exemplu să meargă la Therme sau la săniuș. Au povestit continuu despre asta și mai ales de cum au plătit ei, intrare, motorină, mâncare etc …Și când spun au plătit ei, chiar ei au dat banii.

Ce altceva mai puteți face, pentru o vizualizare mai buna a subiectului:

1. Oferiți copilului 3 borcane etichetate cu „Economii – strânge pentru ceva mai scump”, „Cheltuieli – fă-ți o placere mică”, „Donații – ajută pe cineva”, și încurajați-l de fiecare dată când primește bani să pună câte ceva în fiecare borcan. untitled-1-012. Ajută-l să își seteze un obiectiv pentru borcanul de economii, o sumă și să urmărească îndeplinirea țintei, iar apoi mergi cu el să își îndeplinească scopul. Poți pune pe borcan o poza cu obiectul și suma necesară, iar apoi să aduni și să notezi totalul sumei economisite pe borcan, pe măsură ce sunt adăugate sume extra.

taxes-tax-evasion-police-handcuffs

În concluzie, este în noi puterea de a transmite copiilor că BANII SUNT UN INSTRUMENT, că banii circulă și că putem eficientiză acest proces. Aș vrea să nu mai transmitem mesajele pe care le-am primit noi despre bani – banii sunt ochiul dracului, banii sunt murdari, banii se fac muncind din greu, și să le spunem că putem câștiga bani făcând ceea ce ne place.

Lecțiile de mai sus sigur îi vor ajuta mai târziu și vă vor ajuta și pe voi să explicați mai bine de ce nu aveți bani de orice. 🙂

La mulți ani și la mulți bani!

7 comentarii

  1. […] Acum 27 de ani intram în clasa I și începeam parcursul meu în domeniul educației. În toți anii aceștia mi-am păstrat entuziasmul și bucuria cu privire la școală și educație și mi-am dorit mereu să contribui pozitiv la dezvoltarea sistemului. Pe principiul „fiecare copil contează” am început propriul meu proiect educațional, dezvoltat pe 3 piloni: învățare prin experiență, gândire critică și rezolvare de probleme, în domenii pe care școala nu le abordează și care sunt necesare și utile copiilor în viață.  Susțin de asemenea că este important să le acordăm copiilor încredere și să îi creștem în spiritul responsabilității.  […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s