Pâine de casă, fără frământare

Pe vremea când aveam blog de gătit, adică pe vremea când mai și găteam (de plăcere, nu utilitar, așa cum o fac acum), povesteam cum aluaturile nu sunt cele mai bune prietene ale mele (fie că le las prea puțin la cuptor, fie nu cresc, fie le uit în cuptor etc) … însă rețeta asta de pâine este infailibilă, iese de fiecare dată și nu necesită mare efort, deci pentru mine, cu 2 copii, este perfecțiunea întruchipată.

Așadar, dacă ați reușit să prindeți simultan și făină și drojdie și ambele sunt în termenul de garanție, puteți să vă apucați de pâine 🙂 Nimic nu se compară cu mirosul de pâine proaspătă în casă … bine, hai fie, poate cel de cozonac…  Referitor la drojdie, aud că se face în casă mai nou (dar nu am încercat … încă…).

Ingrediente:

  • 1 vas de pyroflam – un vas ceramic bun de dat la cuptor.
  • 500g făină;
  • 350ml apă;
  • 15g drojdie proaspătă;
  • 2 lgț de sare;
  • 1,5 lgț de zahăr;
  • 3 linguri de ulei de măsline

Pâine de casă în 7 pași:

1 Am dizolvat în apă călduță drojdia și zahărul. Apoi am adăugat uleiul și am amestecat bine.

2 Am adăugat sarea peste făină, am amestecat, apoi am adăugat și lichidul încorporând ușor. După ce am încorporat toată făina, am mutat aluatul într-un vas cu capac și am dat la rece. Între 15-24 h ar trebui să stea la frigider

Înainte:

33359871845_6

După:

33359871845_7

3 A doua zi: am înfăinat suprafața de lucru și am răsturnat aluatul. Am format un dreptunghi pe care l-am împachetat în 3 și apoi sulul în 3 din nou.

4 Am pus aluatul într-un vas acoperit cu un prosop înfăinat și am lăsat să stea 30 de minuteÎntre timp am încins cuptorul la maxim, cu vasul în interior.

5 După 30 de minute de stat, am pus aluatul direct în vasul fierbinte, pe partea care a stat în sus. Atenție!!! Vasul este acum ffff încins!!!

33359871845_11

6 Am dat la cuptor 20 de minute cu capac. Așa arăta după 20 min.

33359871845_12

7 Apoi i-am luat capacul și am mai lasat la cuptor încă 15 minute. Și gata. Iată minunea!!!

33359871845_13

Pofta bună!

Alte rețete din ograda mea:

Și cum trecem peste perioada de izolare:

Nu uitați – like, follow ca să ținem aproape 🙂 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s