Pe vremea când aveam blog de gătit, adică pe vremea când mai și găteam (de plăcere, nu utilitar, așa cum o fac acum), povesteam cum aluaturile nu sunt cele mai bune prietene ale mele (fie că le las prea puțin la cuptor, fie nu cresc, fie le uit în cuptor etc) … însă rețeta asta de pâine este infailibilă, iese de fiecare dată și nu necesită mare efort, deci pentru mine, cu 2 copii, este perfecțiunea întruchipată.
Așadar, dacă ați reușit să prindeți simultan și făină și drojdie și ambele sunt în termenul de garanție, puteți să vă apucați de pâine 🙂 Nimic nu se compară cu mirosul de pâine proaspătă în casă … bine, hai fie, poate cel de cozonac… Referitor la drojdie, aud că se face în casă mai nou (dar nu am încercat … încă…).
Ingrediente:
- 1 vas de pyroflam – un vas ceramic bun de dat la cuptor.
- 500g făină;
- 350ml apă;
- 15g drojdie proaspătă;
- 2 lgț de sare;
- 1,5 lgț de zahăr;
- 3 linguri de ulei de măsline
Pâine de casă în 7 pași:
1 Am dizolvat în apă călduță drojdia și zahărul. Apoi am adăugat uleiul și am amestecat bine.
2 Am adăugat sarea peste făină, am amestecat, apoi am adăugat și lichidul încorporând ușor. După ce am încorporat toată făina, am mutat aluatul într-un vas cu capac și am dat la rece. Între 15-24 h ar trebui să stea la frigider.
Înainte:
După:
3 A doua zi: am înfăinat suprafața de lucru și am răsturnat aluatul. Am format un dreptunghi pe care l-am împachetat în 3 și apoi sulul în 3 din nou.
4 Am pus aluatul într-un vas acoperit cu un prosop înfăinat și am lăsat să stea 30 de minute. Între timp am încins cuptorul la maxim, cu vasul în interior.
5 După 30 de minute de stat, am pus aluatul direct în vasul fierbinte, pe partea care a stat în sus. Atenție!!! Vasul este acum ffff încins!!!
6 Am dat la cuptor 20 de minute cu capac. Așa arăta după 20 min.
7 Apoi i-am luat capacul și am mai lasat la cuptor încă 15 minute. Și gata. Iată minunea!!!
Pofta bună!
Alte rețete din ograda mea:
- bomboane de casă
- înghețată de casă
- cum îi încurajez eu pe copii către o alimentație sănătoasă, căci bunele obiceiuri încep de mic.
Și cum trecem peste perioada de izolare:
- Activități pentru copii
- Întoarcerea la umanitate
- Meme-uri tematice, să facem haz de necaz
- Calendarul de suflet