Conduc de 12 ani și am trecut bine de 250.000 km conduși, pe tot soiul de drumuri. Mai mult, îmi place să conduc, deci mă pasionează subiectul. Până sâmbătă credeam că știu destul de multe despre ce înseamnă siguranța în mersul cu mașina, mai ales de când am și copii, însă sâmbătă am aflat că mai am multe de învățat și deci dupa jumătate de zi de curs, voi merge si la cursul de 1 zi de condus defensiv.
Cursul despre care vă povestesc, Ghidul Părintelui responsabil la volan, a avut două părți:
- una teoretică – no, it was not funny …
- și una practică – sala de simulatoare unde ne-am testat viteza de reacție, am experimentat controlat impactul cu un punct fix la viteza de 15 km/oră, am învățat să montăm corect un scaun de mașină pentru copil și să ieșim dintr-o mașină răsturnată la 90 grade și la 180 grade, dar și să scoatem un copil din mașina răsturnată.
…ieșirea de aici, fără să îți rupi gâtul, nu e ușoară.
Iată câte ceva din ceea am aflat sâmbătă și mi se pare important să împărtășesc cu voi.
Despre centura de siguranță
- Toți pasagerii din mașină trebuie să poarte centura, dacă nu pentru ei, măcar pentru ceilalți. Orice obiect neasigurat în mașină devine, în caz de impact, un proiectil, care poate provoca răni grave și chiar deces. Deci, oamenii în centuri, obiectele la nivelul podelei, dacă nu se poate în portbagaj. Uite de ce:
- Poziționarea centurii de siguranță se face
cât mai aproape de corp, pe umăr și pe șold. Se verifică tensionarea centurii cu așa zisul pinch test, practic încerci să prinzi între două degete centura. Daca este prea largă va face o buclă. De asemenea, iarna mai ales, se vor îndepărta hainele groase, care țin centura mai departe de corp, și nu se vor monta pe centură accesorii, perne etc.
- În România femeile însărcinate nu au obligația de a purta centură, însă pentru ele
există un dispozitiv care trage centura mai jos, pentru a evita situația în care centura apasă abdomenul.
Știați că, la decelerare, copilul cântărește de 4-5 ori mai mult? Deci un copil de 10kg, va „cântări” 50?
- Airbag-ul ne protejează eficient atunci când folosim și centura de siguranță. Fără centură tot airbagul ne poate rupe gâtul, căci ajungem să avem impact cu el mai repede decât trebuie, iar viteza lui de declanșare este 280-320km/h. Legat de airbag, rețineți și că expiră în 10 ani. În plus, în urma accidentului pe care l-am avut anul trecut, am aflat că se poartă refacerea mașinilor după accidente, fără înlocuire airbag (chiar am văzut un scaun care urma să fie cusut, având însemn de airbag, dar airbgul fusese explodat, deci el nu mai exista acum). Deci o mică atenționare legat de repararea mașinilor după accidente, dar și cumpărarea mașinilor second hand.
Știați că airbagul se declanșează cu un cartuș pirotehnic și asta produce mirosul de ars din mașină, de ai impresia că a luat foc?
- Uneori nu mai loc de a doua șansă.
Nu spune și tu „poate sta fără centură, că merg doar până acasă” … poate nu mai ajungi acolo. Lângă casă am avut și eu un accident din care am ieșit cam șifonați, dar numai cu durere de piept de la impactul cu centura și o zgârietură de la airbag.
Despre scaunele auto pentru copii:
- Se recomandă poziția cu spatele la direcția de mers până la 4 ani. În caz de impact forța care acționează asupra gâtului este în acest caz de până la 60kg, față de spre 220 kg la o poziționare cu fața la sensul de mers.
- Scaunele copiilor expiră și ele și ar trebui schimbate după un impact, chiar dacă nu au fost copiii în ele. Altfel după 4-5 ani sau la recomandarea producătorului. Nu m-am gândit niciodată la asta … deși știu că plasticul îmbătrânește și devine casant.
Știați că există țări în care, la externarea din maternitate, trebuie să aduci scaunul copilului să fie verificat până la nivelul testarii nivelului de oxigen, pe durată egală cu drumul până acasă?
- Când cumperi un scaun, mergi cu mașina și testează să aibă loc, să fie centura suficient de lungă, să se potrivească pe isofix etc
- Nu monta pe el accesorii, huse (altele decât cele de la producătorul scaunului).
- Nu cumpăra scaun la mâna a doua (motive mai sus).
- În România legislația prevede obligația de a transporta copiii în scaun până la înălțimea de 135 cm. Afară s-a ajuns deja la 145cm, și se merge către 150 (încă un pic și îmi pun și eu înălțător :)))
- În caz de accident, pe RCA poți deconta scaunul copilului, doar bifează în formularul de amiabilă.
Știați că nu exista landou omologat pentru transport în mașină?
- Cele mai sigure locații pentru amplasarea scaunului de copil în mașină sunt în ordine:
- mijloc, bancheta din spate
- dreapta, bancheta din spate
- stânga, bancheta din spate
- dreapta, în față
Distanțe în trafic:
- față de mașina din față în mers – regula de 2 secunde
- față de mașina din față în coloană – astfel încât să îi vezi roata din spate. Îți asiguri astfel loc de ieșire dar și distanță de frânare, în caz de impact din spate.
Poziția corectă la volan
- reglare scaun – cât mai jos, mai aproape de centrul de greutate al mașinii, distanță de o palmă până la plafon, văd peste volan, nu neqapărat văd capota. Mâinile și picioarele sunt ușor flexate – testul cu mâna întinsă deasupra volanului, încheietura pe volan, picioarele în extensie maxima, ambreiaj la podea, picior puțin flexat.
- reglare oglinzi – astfel încât să maximizăm vizibilitatea, păstrând referința (cu ușoară vizibilitate asupra mașinii noastre)
- reglare centura
Altele
- Învață copilul să deschidă ușa cu mâna opusă, pentru a evita situația în care o deschide energic peste o altă mașină, un stâlp de parcare, un biciclist etc. În plus, gestul de întoarcere îl va forța să vadă în jur și să evite incidente.
- Afișează la loc vizibil sticker cu bebe la bord, care este util ca prevenție, întrucât acționează ca o „mămăligă” de începător, semnalând faptul că poate mergi mai încet, fără manevre bruște, poate fără să te claxoneze etc, dar și în caz de impact când ar semnala ajutoarelor sosite la fața locului faptul că în mașină se pot afla copii.
- Pregătirea deplasării – nu presupune doar verificarea mașinii, a condițiilor meteo, a distanței și a orei potrivite pentru a pleca, dar și cine te însoțește și te poate ajuta fie preluând volanul, fie copiii.
- veste reflectorizante – sunt utile de avut în mașină, iar pe afară sunt țări în care este obligatoriu să ai câte o vestă pentru fiecare pasager.
Iată și dovezile:
Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului este principala cauză de deces în lume, iar acum doar ce se implementează amenzi noi, pentru simpla ținere în mână a unui telefon. Mi se pare genul de topic „toată lumea știe că fumatul e nociv, dar mulți o fac totuși”. Nu o să insist deci, că sigur v-ați lovit chiar voi de poveste, poate să nu vedeți polița pentru că erați cu ochii în telefon etc.
Don’t text and drive!
Pfuai … am scris deja o tonă și aș mai putea scrie de două ori pe atât. Vă recomand așadar cu căldură să mergeți. Statisticile și filmulețele folosite sunt ca un duș rece, testele în simulatoare sunt parcă mai dure decât realitatea (simulatorul de impact la punct fix pentru mine a fost mai dur decât accidentul meu), informațiile de care este bine să nu avem nevoie (cum ieșim din mașina răsturnată, cum scoatem copiii), informațiile pe care credem că le știm deja (legat de cum alegem și montăm corect scaunele, utilizarea corectă a centurii etc), toate sunt binevenite pentru a face șoselele mai sigure pentru noi și copiii noștri.
-
În România, în anul 2018, au fost raportate 1867 de decese cauzate de accidente rutiere, adică 5 decese pe zi.
-
La nivel internațional, 8 copii nenăscuți mor în accidente de mașină.
-
În Europa, în ultimii 10 ani, peste 8.100 de copii au murit în accidente rutiere.
-
Copiii care nu călătoresc în dispozitive speciale sunt de 7 ori mai expuși riscului de a fi vătămați în accidente rutiere.
-
La o viteză de 64 km/oră, corpul unui pasager din mașină cântărește la impact de 9 ori propria greutate, ceea ce duce la spargerea organelor și, implict, la hemoragie internă. Impactul unui copil cu parbrizul în caz de accident este echivalent cu căderea de la etajul 3 al unei clădiri.
-
NU FACE DIN COPILUL TĂU O STATISTICĂ!
Cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan are ca scop conștientizarea că viața copiilor este în mâna părinților când sunt cu toții în trafic și că orice abatere de la regulile de siguranță le poate pune viața în pericol. Trainerii ATA își propun să îi ajute pe participanți să își îmbunătățească abilitățile de condus defensiv și tehnicile de protejare a copiilor în timpul deplasării. Obiectivul este să reducă numărul de accidente în care conducătorul auto ar putea fi implicat, indiferent de culpă. Pentru Academia Titi Aur, un părinte prezent la curs înseamnă un copil salvat, iar pentru fiecare copil salvat ATA va planta un copac pentru a susține viața pentru viață. Prețul cursului este 550 lei cu TVA inclus. Folosind codul radulucia10ATA ai 10% reducere, deci un preț de 495 lei.
Bonus – un copac va fi plantat pentru fiecare părinte participant.
Sunt convins că niciun părinte nu îi dorește răul copilului său, problema este că nu conștientizează riscul la care își expun copiii atunci când circulă cu mașina. Trebuie să înțelegem că mașina este o armă și cel mai important lucru este să învățăm să o controlăm pentru a evita să ajungem în situații de limită. (Titi Aur, pilotul care a câștigat 49 de raliuri și a obținut opt titluri de campion al României)
Detalii la Laurentiu Mandu, laurentiu.mandu@titiaur.ro.
Despre șofat, mai ales în oraș, am mai scris mai jos în rubrica SheDrives:
- 8 idei pentru a fi o șoferiță mai bună în oraș + 4 extra pentru mame
- 6 reguli de siguranță a copiilor în mașină
- Ghidul șoferului pe timp de iarnă în 25 de sfaturi