Să ne bucurăm de mâncare! + CONCURS

carte-01

UPDATE: Avem o câștigătoare: Felicitări, Teodora!

O să revin pe mail cu detalii legate de livrare!

 

Tu cât de mindful sau mind-full ești atunci când mănânci?

Mâncăm pe fugă, de cele mai multe ori ce ne pică în mână, deasupra tastelor, în timp ce dăm mailuri și ne gândim la costumul pentru serbarea copilului. Ani la rând am făcut și eu așa, mai puțin partea cu serbarea căci pe atunci nu aveam copii, aveam puțin peste 20 ani și un metabolism super bun.

După apariția copiilor și fluctuațiile de greutate rezultate din ciclul sarcină-alăptare-slăbire-sarcină-alăptare-slăbire, cu metabolism dat peste cap și deja aflată la vârsta de 30+ ani, am nevoie să muncesc mai mult pentru a mă menține în forma dorită. De curând am început prima mea dietă. Anterior mai povesteam că am mai apelat la nutriționist pentru meniuri personalizate, însă niciodată până acum la o dietă.

Am ales dieta RINA întrucât fetele care țin dieta mă înnebunesc cu rețetele postate. Iar gândul meu a fost: cât de rea poate fi o dietă care recomandă ciocolată, pizza și permite deserturi?

Ei bine, am testat. Am slăbit, însă am rămas cu o foame continuă, care mă făcea nervoasă, obosită și deprimată. Mă obișnuisem cu 3 mese + 2 gustări, cu mic dejun măricel, iar acum mic dejun de fructe și doar încă 2 mese pe zi au fost moartea pasiunii.  Dar nu am renunțat, deși am mai călcat strâmb. În același timp, în afară de primele 4 zile, nu am avut rezultate pe care să le arate cântarul, devenit brusc cel mai mare dușman.

În acest context invitația pe care am primit-o la lansarea cărții „Mindfulness la masă” a venit absolut perfect! Combinat cu recenta participare la conferința dr OZ, am învățat 2 lecții importante:

1 Dacă tot ții dietă, alege mâncarea care îți place.

2 Atunci când calci strâmb, bucură-te de ceea ce mănânci fără rușine și vinovăție!

De când am copii, am devenit pasionată și pasională cu privire la gătit sănătos și cred, ca reguli generale, în consum cu moderație și alimentație diversificată, și evident vreau să transmit aceste lucruri copiilor, luptând cu atitudini de tip „mănâncă tot din farfurie”, către sprijinirea copiilor în identificarea nivelului de saturație și luarea deciziei de a cere sau nu a doua porție, sau chiar de a se opri înainte de a termina.

Sigur că aceasta flexibilitate vine cu reversul medaliei, în faptul că uneori copiii iau un dumincat și spun că s-au săturat, iar alteori nu se opresc din mâncat …

Iată ce am aflat nou la lasarea cărții lui Andy Puddicombe, „GHIDUL HEADSPACE PENTRU MÂNCATUL CONŞTIENT MINDFULNESS LA MASĂ„, eveniment moderat cu umor de către Miruna Jovin, cu invitate speciale Larisa Petrini, Andra Bolohan, Georgiana Ilie:

  • jurnalul alimentar, în care notăm tot ce mâncăm/ronțăim pe zi, ne poate oferi o oglindă a modului în care ne hrănim, mai mult sau mai puțin sănătos și ne va ajuta să controlăm atât cantitatea, cât și calitatea.
  • conform studiilor recente, corpul nostru are nevoie de 40% carbohidrați complecși, 40% legume și 20% proteine.
  • în alimentație ar trebui să ținem cont de ciclurile corpului, și anume: între 12-20 alimentare, 20-4 procesare, 4-12  detox, cu somn între 22-6, și un minim de 2h între ultima masă și somn. Aici recunosc mai am nevoie de informații legat de ce ar fi ok să mâncăm la micul dejun … căci mie dimineața mi-este foame!!!
  • consumarea cu precădere a alimentelor de sezon, locale, chiar dacă în supermarket avem acum orice tot anul. De ce? Pentru a evita situația în care consumăm aceleași lucruri și ne plictisim, dar și pentru că un produs care nu e de sezon și local, este tratat chimic astfel încât să ajungă pe rafturile noastre arătând frumos, și deci nu este la fel de sănătos.

Acum devorez cartea despre care v-am povestit mai sus și care este plină de idei și exerciții practice, despre cum să fim mai fericiți, mâncând ce ne place. 

În final, vă las cu un gând din carte: cu cât ești mai conștient și prezent, cu atât mănânci mai lent, iar senzația de sațietate apare mai repede; la sfârșit ești sătul fără să fi terminat jumătate de pâine.

Și acum CONCURS:

1 Like la pagina de Facebook – Mămica Autentică.

2 Lăsați un comentariu în care să îmi povestiți care este rețeta preferată a familiei.

Pe 20 iunie la ora 20 voi alege un caștigător, cu ajutorul random.org, care va primi prin poșta/livrare personală daca este posibil, un exemplar al cărții.

Pentru aprofundare, vă invit pe 24 iunie să aflăm cum să găsim fericirea în viaţa noastră, cum să dobândim echilibrul între minte şi corp şi cum să ne folosim de acest echilibru pentru a face ca toate laturile vieţii noastre să fie în armonie. La aceste întrebări ne va răspunde Carlos L’Abbate, profesor de yogilates la Yogilates Romania. Eveniment marca Totul despre mame – detalii aici.

 

13 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s