Zilele trecute am primit de la prietenii de la Itsy Bitsy întrebarea „cum reușești să te organizezi pentru a supraviețui acasă, cu 2 copii școlari, singură, cu job full time?”
Provocată de întrebare mi-am așternut răspunsul pe hârtie. Am povestit un pic cu Marius la radio, dar acolo timpul este mereu prea scurt pentru câte aș avea de spus, deci aștern aici cum am făcut ordine în haosul zilelor, astfel încât să petrec zilele astea cu armonie și liniște, dar și cu eficiență profesională și conectare cu copiii.
1 Copiii
Cea mai mare schimbare a perioadei este să fiu acasă cu copiii zilnic, fără să fiu în vacanță. Deci am luat următoarele măsuri:
- calendar săptămânal, pe care vi-l împărtășesc și vouă de 4 săptămâni deja și care a reflectat perioada traversată – școală, școală altfel, vacanță. În plus, am introdus în orarul zilnic temele primite de la școală, atunci când a fost cazul – la noi nu există o structură așezată de acolo.
- independența copiilor – un element esențial este să îi am în raza vizuală și să poată realiza activitățile cât mai indepenent, așadar le-am amenajat un spațiu propriu, cu laptop și caiete, lângă biroul meu. Le-am introdus din nou câteva lecții de utilizare calculator (vă mai povesteam că eu am mai lucrat asta cu ei anterior) și le explic ce au de făcut pe ziua respectivă, care e orarul, la începutul zilei. În plus, le dau deja ce materiale au nevoie – print-uri, accesorii creative etc. Ei știu deja cum să deschidă calendarul și alte activități – desenează în paint, joacă sah online sau programează.
2 Organizarea casei
A doua mare schimbare „pun’te masă – scoal’te masă” de 3 ori pe zi, în 2 părți: gătitul și punerea efectivă a mesei. Aici abordarea mea este:
- gătesc pentru 2-3 zile, o zi improvizez (paste, salate, mămăligă, ceva rapid de făcut), apoi iar gătesc pentru 2-3 zile, astfel încât gătesc de 2 ori pe săptămână pentru prânz și cină. Micuri dejun am mai multe disponibile și le fac în funcție de:
- dacă am call la prima oră.
- ce au mâncat o zi înainte (vreau să le variez meniul).
- dacă își fac singuri.
- susțin implicarea și independența copiilor și aici – copiii știu să își pregătească 2 tipuri de mic dejun și chiar o și fac, plus contribuie la așezare și spălat vasele proprii.
- mă organizez legat de cumpărături astfel încât să comand mult și să ieșim limitat. Am ieșit de 2 ori la cumpărături în 4 săptămâni.
- restul activităților pe care le făceam în weekend, au rămas acolo – rufe, curățenie etc.
Mai mult, gătesc ce le trece lor prin cap și deci variem și meniul 🙂 Exemplu ratatouille.
3 Lucrul de acasă
Eu am mai tot lucrat de acasă. Aici nu am provocare. Ceea ce mă ajută este:
- să am 2 conexiuni de internet (da, am una pe mobil pe care o fac hotspot când pica wifi-ul, adică la orice furtună).
- să am spațiu de birou delimitat de spațiul de joacă, masă.
- să accept să lucrez noaptea, căci ziua mi-este fragmentată de cele de mai sus, deci mă întind apoi mult mai eficientă în orele nopții (nu am reușit să văd nici măcar un film în perioada asta).
4 Timpul cu mine
Pun în calendar și timp pentru mine, pentru ce îmi încarcă bateriile. Norocul meu este că eu mă încarc din faptul că scriu și că voi mă citiți. Iar când primesc și mesaje, sunt ca duracell.
Mai mult mi-am făcut și eu un calendar de suflet, din care iau una alta (evident că nu îl pot aplica așa cum este, pentru că am și job, pe lângă 2 copii).
5 Nu sunt perfectă și asta este ok!
Am acceptat faptul că este ok dacă nu îmi ies toate:
- nu reușesc să fac cu ei tot ce îmi propun în calendar,
- am o zi aglomerată de call-uri și le dau și un desen animat etc.
- folosesc semipreparate – conserve (ton, porumb, năut, sosuri)
Adică, fac și compromisuri fără să mă mai simt vinovată. Sunt singură, fără alt adult în zonă, cu 2 copii școlari, cu job full time, și cu toate astea eu sunt liniștită. Totul stă în modul cum privim lucrurile.
Tu cum îți găsești liniștea?
PS: Poți asculta aici ce am povestit cu Marius la Itsy Bitsy:
[…] și, mai ales, ce simțeai atunci. Te simțeai protejat, în siguranță, iubit, văzut, acceptat, liniștit? Alege un cuvânt […]
ApreciazăApreciază