Crăciunul era despre tăierea porcului la țară, despre țuică, cozonaci, vin fiert, călăvie (pâine caldă cu vin și zahăr), sobă, lemne arzând și pomana porcului, despre familiile noastre imperfecte, cu revelioane în apartamente, cu prieteni și alcool, iar copiii în cealaltă cameră.
Totul până la „Vin Sărbătorile ,vin!”
Crăciunul nu a mai fost niciodată relaxat după ce au venit sărbătorile americane peste noi, cu imaginea familiei perfecte propagată pe toate canalele, a meselor întinse și a cadourilor atent alese.
Muzica de Crăciun, made in USA și ea, nu ajută aparent. Mai multe aici.
Crăciunul s-a transformat într-o competiție, iar apariția social media a sporit această competiție și presiune de a fi cel mai fericit, cel mai împlinit chiar de Crăciun, când altcândva?
‘Tis the season to be jolly, right?
Adică, nu ne permitem să suferim și nici să alegem să fim singuri, mai ales de Crăciun, nu? Indiferent de furtuna interioară zâmbim la poză acoperiți de puloverele potrivite, asortate, cu moși și reni, și, Doamne, câți dintre noi avem furtuni interioare, pe care le închidem în cutia aparentei fericiri de sărbători!
Există dealtfel studii intensive care arată efectul sărbătorilor asupra psihicului și rezultatele nu sunt pozitive, sărbătorile fiind asociate cu depresie, abuz de substanțe, comportamente auto-abuzive și chiar suicid.
Cum supraviețuim deci sărbătorilor când suntem departe de imaginea perfectă?
- Fii realist și renunță la imaginea Crăciunului perfect, așa cum este proiectat online și la TV. La mine schimbarea clară s-a produs atunci când am divorțat și brusc nu am mai fost familia tradițională, iar sărbătorile au devenit și ele parte a unui orar semnat la notar.
- Acceptă că oamenii din viața ta sunt cine sunt – poate mereu greu de mulțumit, poate mereu intră în discuții contradictorii, poate mereu le vor da copiilor dulciuri etc. Nimeni nu se va schimba doar pentru că sunt sărbătorile. Găsește modalități constructive de a reduce impactul lor asupra vieții tale și canalizează-ți energia și timpul către cei a căror prezență te face fericit, și către nevoile tale, chiar dacă nu sunt în acord cu așteptările celor din jur.
- Dă-ți permisiunea să renunți la anumite lucruri și chiar la anumiți oameni. Ia-ți un moment în fiecare dimineață pentru a-ți aduna gândurile. Fă o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le faci și pe care vrei să le faci. Verifică cele două sau trei elemente care sunt cu adevărat importante pentru tine. Aici vorbim despre a pune limite sănătoase, de puțin egoism poate, de a nu mai face lucrurile din complezență, pentru că așa se fac etc. Da, știu că este și despre generozitate, empatie, dar dacă ne uităm la efectele pe care le au asupra psihicului, cred că vom reprioritiza activitățile de sărbători.
- Ai grijă de tine. Dormi suficient, mâncă corect, mergi la sală. Îngrijirea de sine nu este un „în plus”, chiar dacă poate părea să dureze prea mult timp. Timpul investit în tine în fiecare zi va fi răsplătit prin bunăstare pe tot parcursul sezonului.
- Totul cu moderație. Îți cunoști deja limitele pentru alcool și dulciuri. Ascultă-ți propriul simț și vei evita să te trezești cu regret, mahmureală sau cinci kilograme în plus.
- Ține bugetul strâns. Este important să ne reamintim că cheltuiala nu este singura modalitate de a exprima dragostea. Petrecerea timpului de calitate cu cineva este uneori cel mai bun cadou dintre toate.
- Fă acte aleatorii de bunătate. A face bine te va face să te simți bine – sau cel puțin mai bine.
- Fii recunoscător. Cercetările au arătat că a-ți face timp pentru a fi recunoscător în fiecare zi are beneficii enorme pentru sănătate fizică și psihică. Ne ajută să ne construim sistemele imunitare, ne menține legătura cu aspectele pozitive ale vieții și ne conectează cu ceilalți. Așa că ține un jurnal de recunoștință de sărbători. De acum până la Anul Nou, durează câteva minute în fiecare zi pentru a scrie cel puțin trei lucruri pentru care ești recunoscător. Nu trebuie să fie evenimente uriașe, putem fi recunoscători pentru faptul că avem suficientă mâncare pentru a mânca sau pentru că am primit un telefon de la un prieten sau pentru vecinul ale cărui lumini de sărbătoare ne fac să zâmbim. Eu mă bucur de exemplu de bradul nostru cu cele aproximativ 800 de luminițe, m-am bucurat de fiecare secret santa la care am participat și mă voi bucura de niște sărbători care vor fi pentru prima oară cu totul diferite de ce am trăit până acum.
- Renunță la vină – nu suntem nici salvatori, nici responsabili pentru fericirea altora. Da, putem aduce bucurie, dar fericirea este o alegere personală, iar unii sunt dependenți de dramă și nu vor fi fericiți, orice ai face, pentru că ei nu cunosc această stare.
Iar dacă simți că ai „rămas pe afară”, nu uita că poți oricând să te reconectezi cu prietenii și să planificați activități împreună. În același timp îți poți acroda acest timp cu tine. Nu e nimic greșit să alegi să folosești acest timp ca timp de reflecție, repoziționare în tine și în viața ta, de redefinire a valorilor tale și a lucrurilor cu adevărat importante, o redefinire a ta prin tine, nu prin prejudecăți, prin așteptările sau proiecțiile celorlați.
Sezonul de sărbători poate fi agitat, nebun, dar nu trebuie să ne înnebunească. Cred că cel mai bun cadoupe care ni-l putem oferi nouă și celor din jurul nostru este propria noastră liniște sufletească.
Sărbători cu liniște să avem!
PS: Găsești aici o idee de activitate cu cei mici, în tutorialul de globuri de Crăciun.
Iar aici o perspectivă asupra cadourilor de Crăciun.
[…] zilele trecute despre cum urmează să am sărbători diferite de tot ce am trăit până în prezent, în această perioadă a anului. Pe măsură ce am […]
ApreciazăApreciază
[…] Crăciunul este unul din acele motive. El vine la pachet cu Revelionul și tonele de presiune dinspre familie, […]
ApreciazăApreciază