O poveste cu mult frumos [SuperBlog 2017]

În lumina albă din baie, văd, prin ușa întredeschisă, o femeie frumoasă. Își piaptănă părul lung, mătăsos care o învăluie într-o aura de lumină caldă și în același timp o dezvăluie feminină, sensibilă, frumoasă. Se dă cu cremă pe față și pe mâini cu mișcări lungi și lente, de parcă sta timpul în loc. Apoi cu mișcări elegante, ca de balerină se îmbracă: dresul de mătase, culoarea piciorului, rochia pe corp, cu fermoar lung, pantofii Guban cu toc înalt, decupați. Îi urmăresc fascinată mișcările, postura, tandrețea și naturalețea. Își trage părul în față și un bărbat îi închide fermoarul. Apoi lasă părul să cadă, se întoarce, deschide ușa și spune:

  • Hai, mami, să mergem.

Da, această femeie este mama. Mama mea care a lucrat o viață în fabrică, la strung, mama mea frumoasă cu păr de mătase, simplă și îngrijită întotdeauna, elegantă, mândră, puternică. Mama mea care la ora 5 dimineața se aranja, chiar dacă mergea să lucreze în fabrică.

Am admirat-o mereu pe ea și timpurile acelea când femeile erau feminine. Și mama nu mi-a spus cum să fiu, ci mi-a arătat, iar cel mai bun exemplu este cel pe care îl ai în față, nu cel despre care auzi povești.

Farmec a fost cu noi tot timpul acesta – Farmec; familie, frumusețe și încredere.  Pe vremea mamei nu existau atât de multe alegeri, însă știu că ei îi plăcea crema pentru că intra bine în piele și era, ca și acum, accesibilă ca preț. Apoi cine nu a crescut cu laptele demachiant Doina? Cine nu și-a făcut mască de argilă pentru față?

În ziua de azi, pierdute prin blugi și tricouri sau haine de casă, multe dintre noi uităm să mai fim feminine, mai ales după ce devenim mame.

Eu am trecut prin etapa băiețoasă, apoi rebelă, rock, și apoi am descoperit rochiile. De atunci, am rămas aici și îmi place să am mereu măcar un accesoriu care să scoată din anonimat o ținută altfel simplă.

Am trecut de la fără creme, la creme de tot soiul: de față, de ochi, de epilat … la măști de argilă pentru față, măști pentru păr, produse cosmetice, protecție solară.

super_blog_martie-micAcum am și o fetiță. A început să îmi probeze pantofii de când a început să meargă la 1 an. Și nu, nu toți copiii o fac. Am un băiat mai mare care nu a avut nicio-o atracție în acea zonă. Ea a preluat deja rochii, fuste, genți, accesorii, culori și ar lua și rujurile și cremele și parfurmurile mele.

Mă bucur și mă înspăimânt în același timp, căci a preluat și multe prejudecăți de la grădiniță: părul lung e doar pentru fete, la fel și culoarea roz, numai fetele poartă cercei și accesorii etc.

Pentru că îmi doresc ca ea să fie o femeie independentă, liberă, a cărei frumusețe stă în propria evaluare și nu în ochii societății am început deja să îi transmit următoarele mesaje (și ei și fratelui ei):

  • este frumos, ce îți place ție, frumosul este subiectiv și depinde de cel care privește și interpretează ce vede, prin filtrele proprii.
  • culorie ne aparțin tuturor.
  • alegerile legate de propriul nostru corp, de păr, de accesorii ne aparțin și este important să ni le asumăm, chiar dacă nu toți în jur sunt de acord cu noi.
  • frumusețea nu vine din ce purtăm, ci din cum purtăm.
  • am învățat să mă simt frumoasă, de la voi, copiii mei.
  • ai grijă de aspectul tău, din respect pentru tine.
  • zâmbetul și fericire sunt cele mai frumoase accesorii.
  • Iubește-te pe tine, așa cum ești.

În plus, de câte ori mă văd copiii pe mine că mă dau cu cremă, vor și ei, și astfel am creat chiar un ritual de hidratare, în care, după băiță, le fac masaj cu loțiune de corp din cap până-n picioare, ca atunci când erau bebeluși (acum au 4 și 6 ani). Întotdeauna după masaj amândoi îmi cer puțină cremă în palmă pentru a se da pe față și pe mâini, luuung, până la coate, așa cum o vedeam eu făcând, pe femeia frumoasă de mai sus și mă văd ei pe mine astăzi. super_blog_martie_bambus-mic

Provocarea acestui articol mi-a ridicat curiozitatea și, pentru că am un ten mixt, și mă lupt des cu luciul pe nas și frunte, abia aștept să testez noua gamă Farmec; prospețime; elasticitate; hidratare, în special crema matifiantă. Așadar adaug ritualului meu o nouă cremă 🙂 Personal, susțin și apreciez produsele Farmec întrucât sunt produse românești, cu tradiție din 1889 așadar voi sta cu ochii pe ei, în magazin și pe Facebook, unde observ promoții (acum de exemplu au -20%, în perioada 8-12 martie).

Ritualurile de frumusețe se transmit, se îmbogățesc, se transformă, însă, o dată puse bazele în copilărie, ele nu dispar. 

 

 


Acest articol a fost scris pentru competiția Spring Superblog 2017, inspirat de Farmec. Mulțumesc pentru frumoasa provocare.

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s