Se apropie Paștele și pare că noi toți ne-am făcut „gospodine” deci să curgă rețetele de cozonaci, pască, drob și altele.
Mie mi-a plăcut tare cum mi-a ieșit pasca, deci o las aici pentru inspirație, a voastră și a mea pentru anii viitori.
Ingrediente pentru aluat:
- 250g de făina;
- 1 ou;
- 30ml de lapte;
- 2 linguri de zahăr brun;
- 125g unt topit și răcit;
- 14g drojdie proaspătă;
- coajă de lamaie;
- o esență de vanilie;
- un galbenuș.
Ingrediente pentru umplutură:
- 500g brânză proaspătă de vaci;
- 200g telemea de vacă;
- 150g stafide aurii;
- 50ml cognac;
- coaja de la o lămâie;
- 2 linguri de griș;
- 2 ouă;
- un praf de sare;
- 2 linguri de smântână;
- o linguriță de zahăr brun.
Am preîncălzit cuptorul și am pus la topit în bain-marie untul.
In paralel am pus la fiert în apa și cognac stafidele. După câteva minute de fiert, le-am stins focul dar le-am lasat în lichid pentru a se hidrata cât mai mult.
Aluatul – am pregatit laptele căldut în care am dizolvat zahărul și drojdia. Am lăsat câteva minute deoparte pentru a se activa drojdia. Atenție: temperatura laptelui este f importantă; dacă e prea rece nu se va activa drojdia, iar dacă e prea cald, o va opări și din nou nu o va activa. Temperatura ar trebuie să fie una apropiată de temperatura corpului, să se simta neutră la mână – cam așa cum testam laptele pentru copii pe încheietură :)).
Am cântărit făina și am pus-o într-un castron. Am adăugat drojdia în fântâna de făina:)
Apoi am adăugat oul, vanilia, coaja de lămâie.
Și untul topit.
Am frământat bine, până când aluatul se desprindea ușor de pereții vasului (față de pâinea fără frământare, aici muncim puțin). Apoi l-am acoperit și l-am lăsat la dospit la cald, aproximativ o oră, sau până când își dublează volumul.
Între timp am pregătit umplutura, amestecând ingredientele menționate.
Am pregătit și tava: am uns-o cu puțin unt și am tapetat-o cu făina.
Am împărțit aluatul în 2 bucăți: una de ¾ și una de ¼.
Bucata mare am întins-o și am așezat-o în tava. Aluatul este uleios și se rupe usor. Am acoperit părțile cu rupturi cu bucăți de aluat suplimentare. E ok să nu fii perfect 🙂
Apoi am turnat umplutura.
Și am decorat. O parte din aluat l-am pus pe margine, unindu-l cu marginea foii de dedesubt, pentru a realiza o rama pentru brânzică, iar restul aluatului l-am decupat în forma de inimioare mici. Am uns aluatul cu gălbenuș și am dat tava la cuptor.
…10 minute pe foc maxim și încă 20 pe foc mediu. Când o scoateți din cuptor brânza este încă moale. Nu vă faceți griji, se va întări atunci când pasca se va raci. Rezultatul…
…vorbește de la sine. Serviți alături de cei dragi, la un pahar de vin roșu sau cognac, că tot ați desfăcut sticla :))
Poftă bună!
Nu uitați – like și follow ca să ținem aproape 🙂