Pască

Se apropie Paștele și pare că noi toți ne-am făcut „gospodine” deci să curgă rețetele de cozonaci, pască, drob și altele.

Mie mi-a plăcut tare cum mi-a ieșit pasca, deci o las aici pentru inspirație, a voastră și a mea pentru anii viitori.

Ingrediente pentru aluat:

  • 250g de făina;
  • 1 ou;
  • 30ml de lapte;
  • 2 linguri de zahăr brun;
  • 125g unt topit și răcit;
  • 14g drojdie proaspătă;
  • coajă de lamaie;
  • o esență de vanilie;
  • un galbenuș.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500g brânză proaspătă de vaci;
  • 200g telemea de vacă;
  • 150g stafide aurii;
  • 50ml cognac;
  • coaja de la o lămâie;
  • 2 linguri de griș;
  • 2 ouă;
  • un praf de sare;
  • 2 linguri de smântână;
  • o linguriță de zahăr brun.

Am preîncălzit cuptorul și am pus la topit în bain-marie untul.

49333995915_0

In paralel am pus la fiert în apa și cognac stafidele. După câteva minute de fiert, le-am stins focul dar le-am lasat în lichid pentru a se hidrata cât mai mult.

49333995915_1

Aluatul – am pregatit laptele căldut în care am dizolvat zahărul și drojdia. Am lăsat câteva minute deoparte pentru a se activa drojdia. Atenție: temperatura laptelui este f importantă; dacă e prea rece nu se va activa drojdia, iar dacă e prea cald, o va opări și din nou nu o va activa. Temperatura ar trebuie să fie una apropiată de temperatura corpului, să se simta neutră la mână – cam așa cum testam laptele pentru copii pe încheietură :)).

49333995915_2

Am cântărit făina și am pus-o într-un castron. Am adăugat drojdia în fântâna de făina:)

49333995915_3

Apoi am adăugat oul, vanilia, coaja de lămâie.

49333995915_4

Și untul topit.

49333995915_5

Am frământat bine, până când aluatul se desprindea ușor de pereții vasului (față de pâinea fără frământare, aici muncim puțin). Apoi l-am acoperit și l-am lăsat la dospit la cald, aproximativ o oră, sau până când își dublează volumul.

 

Între timp am pregătit umplutura, amestecând ingredientele menționate.

Am pregătit și tava: am uns-o cu puțin unt și am tapetat-o cu făina.

49333995915_10

Am împărțit aluatul în 2 bucăți: una de ¾ și una de ¼.

49333995915_11

Bucata mare am întins-o și am așezat-o în tava. Aluatul este uleios și se rupe usor. Am acoperit părțile cu rupturi cu bucăți de aluat suplimentare. E ok să nu fii perfect 🙂

49333995915_12

Apoi am turnat umplutura.

49333995915_13

Și am decorat. O parte din aluat l-am pus pe margine, unindu-l cu marginea foii de dedesubt, pentru a realiza o rama pentru brânzică, iar restul aluatului l-am decupat în forma de inimioare mici. Am uns aluatul cu gălbenuș și am dat tava la cuptor.

…10 minute pe foc maxim și încă 20 pe foc mediu. Când o scoateți din cuptor brânza este încă moale. Nu vă faceți griji, se va întări atunci când pasca se va raci. Rezultatul…

49333995915_16

…vorbește de la sine. Serviți alături de cei dragi, la un pahar de vin roșu sau cognac, că tot ați desfăcut sticla :))

Poftă bună!

Nu uitați – like și follow ca să ținem aproape 🙂 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s