7 porunci ale bunelor maniere pe plajă

În plin sezon estival, suntem de vreo săptămână la mare și am avut timp să luam contact pe plajă cu tot felul de personaje și locații, cu atât mai mult cu cât facem plajă fix în locul în care a avut loc un faimos festival, iar noi am ajuns în după amiaza zilei de final, martori la multele zile de strângere a scenelor și toaletelor, mai puțin a gunoaielor… În același timp am văzut părinți cu copiii de mână care aruncă țigara lângă ei în apă sau copii trimiși să urineze în mare, fix lângă alți copii, gropi adânci neastupate, copii care acoperă cu nisip prosoape vecine și multe altele…

Am considerat așadar că un mic ghid poate ne va face pe toți mai conștienți de acțiunile noastre.

Iată deci cele 7 porunci ale bunelor maniere pe plajă:

  1. Nu te înghesui! Păstrează o distanță rezonabilă între cearceafuri/prosoape/șezlonguri, astfel încât să se poată circula între ele. Cred că o distanță minimă ar fi de 1m, sau chiar 1.5m dacă luăm în calcul și copiii. La așezare nu uita că umbrela ta trebuie să facă umbră pe tine, nu pe vecini. pexels-photo-524791
  2. Ești responsabil pentru acțiunile copiilor tăi, fie că asta înseamnă că aruncă nisip, stropesc cu apă în jur sau aleargă și calcă pe alte cearceafuri. În același timp este obligatoriu să astupi gropile și mini piscinele pe care le săpați împreună, cu atât mai mult când săpați după aur, iar adâncimea depășește 40cm … Știu că vrei să profiți de 10 minute de libertate pe care ți le oferă joaca cu nisip, însă poți avea acest moment special și fără să îl strici pe al altora. Responsabilitatea se extinde și asupra animalelor cu care vii pe plajă (dacă este cazul).
  3. Ia gunoiul cu tine! Uneori plajele nu sunt bine dotate cu coșuri de gunoi, dar asta nu este o scuză pentru a arunca mucul de țigară pe nisip sau în apă sau să îți lași resturile de porumb sau nectarine pe jos. Fac apel către voi să semnalați și să cereți remedierea acestor comportamente. Eu am văzut acum un tată care a aruncat țigara în apă la 2m de fiica lui. Am mers la el și l-am rugat să o ia, cu atât mai mult cu cât copilul lui mai avea puțin și înghițea gunoiul … A luat-o.
  4. Nu ești singur pe plajă. Asta înseamnă că manifestările tale de bucurie, fie că înseamnă vorbit la telefon, ascultat muzică sau jucat cu minge sau disc, toate trebuie să țină cont de faptul că respectul față de restul aspiranților la bronz natural este obligatoriu. Muzica în căști sau la volum redus, joaca pe spațiu liber nu peste capetele celorlați etc. pexels-photo-508142
  5. Plaja nu este WC public. Nici marea! Pentru copiii care folosesc toaleta, ideal este să mergă la toaletă înainte de plajă și după, iar dacă au nevoie în timp ce stăm la plajă, pentru cei mai mici, localizează toaletele înainte de a te așeza pentru a îi putea duce în timp util. Nu este igienic pentru nimeni nici să facă în apă, nici să facă pe nisip, chiar dacă îl îngropi… Ce să mai zic de copiii trimiși să facă în mare, iar ei se așează fix lângă alți copii? Ai mei în situația din acest weekend… un minim de bun simț ar fi să îi spui să aleagă o zonă nepopulată, dacă chiar nu vezi alternativa, pentru ca urina să se dilueze măcar înainte ca cei mici să se scufunde în urina odraslei tale. Nici tu nu ai vrea să îl vezi scufundat la fundul cuiva care face pipi, nu? Pentru copiii care poartă scutece, există scutece de apă care rețin măcar o parte din urină și fecale departe de mediul public. Vă asigur că riscul de iritații de la nisip nu este așa grav. Am și eu 2 copii purtați cu scutec și cu slipi fără probleme. Variante pentru cei mai mari: aleze, pungi de gunoi cu șervețele în ele, sau o oliță portabilă cu sac. Pe noi ne-a salvat de multe ori.  accessories-beach-blue-feminine-65900
  6. Șlapii se scot de îndată ce pășești pe nisip, sau cel târziu atunci când ajungi lângă oameni. Dacă arde, poți merge cu ei, dar cu atenție. În caz contrar fiecare pas al tău va trimite nisip pe prosoape, în ochii sau în dinții oamenilor din jur, în funcție de vânt. Știu că nici ție nu îți place să iei o gură de cafea sau bere cu nisip….
  7. Când pleci, fii atent la cei din jur și nu scutura tot nisipul în fața lor. Ia-le cu tine și scutură în liniște la marginea plajei.

La final aruncă o privire în urmă și vezi să nu fi lăsat ceva în spate. Știu că nici ție nu îți place să faci torturi din nisip pline de mucuri de țigară sau cioburi.

Hai să ținem plaja curată ÎMPREUNĂ!

pexels-photo

 

 

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s