Despre 1 iunie Zi liberă v-am mai povestit, la fel și despre importanța timpului petrecut alături de copii și chiar anul trecut s-a născut și Ghidul Copilăriei,unde puteți găsi sugestii de activități. În plus am petrecut alături de voi 1 iunie 2016 în parc.
În urma eforturilor susținute ale echipei Itsy Bitsy și ale colaboratorilor, anul acesta am obținut ziua de 1 iunie – zi liberă națională. Mă bucur să fi fost și eu o mică rotiță în acest angrenaj și vă aștept și anul acesta în parcul IOR între orele 10-20 cu multe activități de știință.
În primul rând vă aștept să ne jucăm împreună cu copiii la foișorul de lemn de la ora 12.
Apoi aici aveți câteva detalii despre toate activitățile care vor fi în parc.
Printre acestea vom avea 2 ateliere de obiecte galactice, pentru copii cu vârstele între 6-12 ani, cu înscriere prin email la lucia@learninghub.ro – de la 10.30 și de la 15.30. La aceste ateliere locurile sunt limitate și se rezervă numai prin email cu menționare nume și vârstă copil, email, telefon și ora la care doriți să rezervați un loc.
Și, referitor la cum am ajuns noi să ne bucurăm de așa o zi, pentru că am fost curioasă de cum a decurs întregul proces, am rugat-o pe Nadia să îmi răspundă la câteva întrebări. Iată interviul mai jos.
Mămică Autentică: 1 În primul rând cum a început, a cui a fost ideea acestui proiect și care au fost argumentele pentru care ați pornit în aventura zilei de 1 iunie?
Nadia Tătaru: Păi… să o iau cu începutul. Noi la Itsy Bitsy ne-am propus să aducem bucurie în familie şi asta facem de ceva ani. Preocuparea noastră de zi cu zi este să identificăm nevoile ascultătorilor noştri şi să îi ajutăm să şi le împlinească. O cercetare pe care am făcut-o la începutul anului 2016 a identificat nevoia timpului de calitate părinte-copil la nivel naţional. Şi apoi, am început să căutăm soluţii …
Aşa a apărut ideea să transformăm 1 iunie din Ziua Copilului în Ziua Copilului împreună cu Părinţii, ca să tragem un semnal de alarmă în societate, că cei mici suferă din cauza absenţei părinţilor. Nu am uitat însă niciodată că 1 iunie este doar un simbol şi că “un pic de 1 iunie” trebuie să fie în fiecare zi în familiile care are copii. Şi acesta a fost mesajul nostru pe toată durata campaniei.
Cele mai puternice argumente pro 1 Iunie zi liberă naţională au fost:
- nevoia reală a copiilor de a petrece timp de calitate cu părinţii lor, pentru că părinţii sunt tot mai ocupaţi şi stresaţi de grija zilei de mâine (argumentată cu date din cercetarea sociologică);
- consecinţele psihologice negative asupra sănătăţii emotionale a copiilor date de lipsa timpului de calitate părinte-copil (argumentate de specialişti în parenting şi psihologie);
- numărul zilelor libere naţionale din România este mai mic decât în celelalte ţări ale UE;
- productivitatea oamenilor nu ţine de numărul de ore lucrate, ci ţine de echilibrul dintre viaţa profesională şi personală. Cercetările arată că un om împlinit şi mulţumit din punct de vedere personal şi familial este un angajat mai productiv şi mai eficient. Iar în România stăm prost la acest capitol.
M.A.: 2. Când au început primele discuții și cât a durat întregul proces?
N.T.: Începutul campaniei a fost în februarie 2016, când am făcut cercetarea de piaţă şi am avut primele insight-uri. Apoi ne-a venit ideea de “1 iunie zi liberă” şi am căutat oameni care să ne susţină demersul. Primii care au răspuns cererii noastre au fost cei de la GMP Advertising, de la Point Public Affairs şi de la GMP PR. Cu ei am pornit la drum şi am gândit strategia campaniei.
Apoi echipa s-a mărit cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Asociaţia Părinţilor Isteţi, care ne-au ajutat foarte mult în calitate de co-organizatori. Am avut sprijinul tuturor specialiştilor în parenting pe care i-am solicitat, am avut aproape lideri de opinie (Andreea Marin, Tily Niculae şi Virgil Ianţu). Apoi, am găsit deschidere la senatoarea Rozalia Biro şi deputata Claudia Boghicevici.
Toţi aceştia, împreună cu echipa Itsy Bitsy au fost cei care au pornit campania noastră şi am început să comunicăm în aprilie 2016. Imediat după asta, campania “Timp de calitate părinte-copil: 1 iunie zi liberă” a luat amploare de la o zi la alta.
Campania s-a finalizat în noiembrie 2016. De când am început comunicarea şi până a fost promulgată legea “1 iunie zi liberă” s-au scurs 9 luni, a fost ca o sarcină.
M.A.: 3. Câte persoane au fost implicate în proiect, din Itsy Bitsy, dar și din afara? Poți estima câte ore au fost investite în proiect?
N.T.: Într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin, în Itsy Bitsy a fost implicată întreaga echipă, adică vreo 25 de persoane. În grupul de iniţiativă şi susţinătorii apropiaţi am avut vreo 60 de persoane, care au contribuit la campanie, cu trup şi suflet.
În afară de aceste persoane, am atras sprijinul dezinteresat al multor bloggeri, politicieni, vedete, firme şi branduri, parteneri media, lideri de opinie, părinţi şi copii care au devenit ambasadori ai campaniei. Făceam o socoteală şi mi-au ieşit peste 31.000 de persoane, punând la socoteală şi susţinătorii de pe pagina de facebook/1iuniezilibera. Am simţit puterea comunităţii strânsă în jurul unei idei valoroase, o idee venită din iubire, care a unit oamenii şi nu i-a dezbinat.
Nu pot estima ore, era cel mai important proiect al nostru si așa a rămas vreme de 9 luni până am văzut legea gata.
M.A.: 4. Ce probleme ați întâmpinat de-a lungul procesului?
N.T.: Probleme nu am avut. Am sperat însă că vom trece prin cele două camere ale Parlamentului până în vacanţa de vară şi, din păcate, nu am reuşit. Asta a făcut destul de grea reluarea comunicării în septembrie.
Consider că lucrurile aşa trebuie să fie, pentru că totul a mers lin. Am avut nevoie doar de răbdare şi perseverenţă.
M.A.: 5. Care a fost cea mai mare provocare și cum ați depășit-o?
N.T.: Cea mai mare provocare a fost să comunicăm ce dorim să facem şi să organizăm comunicarea prin intermediul oamenilor şi firmelor care ne-au ajutat, în regim de voluntariat. Era dificil să ajungem pe agenda presei pentru că practic, nimic vizibil nu se întâmpla. Nu era ușor să vorbim despre sănătate emoțională pentru nu însemna nimic pentru nimeni. Era un termen pentru specialiști.
Apoi am mai avut un hop cu promovarea campaniei, pentru că nu am avut fonduri de publicitate. L-am depăşit cu ajutorul bloggerilor de parenting, care ne-au susţinut foarte mult în social media şi cu ajutorul firmei Euromedia, care ne-a oferit câteva panouri outdoor în Bucureşti.
M.A.: 6. Câți bani au fost investiți și care a fost sursa lor: sponsorizari, venituri Itsy Bitsy… ?
N.T.: În această campanie s-au pus mult suflet şi multă muncă, din partea multor oameni şi companii. Singurii bani care au fost plătiţi au fost pe producţii print şi audio video şi au venit din sponsorizări.
M.A.: 7. Ce feedback aveți de la părinți, cu privire la acest proiect?
N.T.: Am primit feedback-uri minunate, de susţinere. Anul trecut, de 1 Iunie în parc am simţit pe viu cum e să te susţină 30.000 de suflete la eveniment. Am simţit această susţinere şi pe pagina de facebook/1iuniezilibera, unde aproape 20.000 de părinţi din toată ţara ne-au susţinut pe toată durata campaniei.
Iar anul trecut am mai avut o experienţă deosebită. In 2016, firmele din grupul de iniţiativă a proiectului, au decis că bine ar fi să facă ceea ce predică, aşa că angajaţii firmelor GMP Advertising, Point Public Affairs, GMP PR şi Itsy Bitsy (cei din echipa Itsy Bitsy au avut pe 2 iunie) au avut liber de 1 Iunie. Angajaţii-părinţi şi-au învoit copiii de la grădiniţă şi de la şcoală şi au petrecut o zi împreună. Bucuria copiilor a fost copleşitoare de-a dreptul. Feedback-ul emoţionant al părinţilor, pe care l-am primit apoi, ne-a încărcat cu mai multă încredere şi nădejde în relevanţa cauzei. De exemplu, un copil de 7 ani a ţopăit de fericire toată ziua şi a strigat: “Mami, chiar stai toată ziua numai cu mine şi ne jucăm împreună?! Ce mă bucur!!!” Colega noastră ne-a povestit a doua zi ce AHA! a trăit în acea zi în relaţionarea cu copilul ei.
M.A.: 8. Ce înseamnă pentru tine Nadia, ca părinte, faptul că 1 Iunie a fost declarată zi liberă?
N.T.: Eu, deocamdată mă bucur alături de copiii mei în familie de ziua liberă de 2 iunie. Şi asta pentru că, de 11 ani încoace, copiii mei s-au obişnuit ca de Ziua Copilului noi să organizăm evenimente pentru celelalte familii, iar pentru noi sarbatoarea rămâne pentru a doua zi. Şi apoi, mă gândesc că va veni o vreme, când mă voi bucura de copiii mei şi de nepoţii mei de fiecare 1 Iunie, pentru că această zi liberă va dăinui.
M.A.: 9. Care ar fi un mesaj pe care l-ai transmite părinților legat de 1 Iunie?
N.T.: “1 iunie zi liberă” este doar un simbol. “Un pic de 1 iunie” ar trebui să se întâmple în fiecare zi în familia fiecăruia. Şi asta pentru că timpul de calitate părinte – copil este foarte important pentru copii, este acel ceva care îi face sănătoşi emoţional.
Timp de calitate părinte-copil înseamnă să îi acorzi tu ca părinte toată atenţia copilului tău, indiferent ce faceţi împreună. Aşa cum frumos a spus un copil odată:
“Mamă, vreau să mă asculţi şi cu ochii şi cu mâinile, nu doar cu urechile…”
N.T.: Interacţiunea trebuie să se întâmple fără factori perturbatori ca telefon, televizor etc. Poţi să ai timp de calitate cu copilul şi atunci când puneţi masa, şi când faceţi ordine prin casă, şi la cumpărături şi în maşină, şi atunci când îl intrebi cum s-a simţit la şcoală sau grădiniţă. Totul este să fii interesat de sufletul lui, de ceea ce simte, de ceea de gândeşte, de ceea ce-i place sau nu. Înseamnă că în acel timp de calitate (circa 20 – 30 min / zi de obicei sunt suficiente) să existe îmbrăţişări şi încurajări, atingeri fizice şi sufleteşti, să se simtă acceptat pentru ceea ce este el. Ataşamentul sănătos se construieşte zi de zi, iar părintele pentru copil este omul la care poate veni oricând cu orice problemă, omul pe care se poate baza, omul de la care primeşte iubire şi susţinere.
[…] Lucia Radu Simota (mamicaautentica.ro) vă va prezenta un atelier de ştiinţă distractivă, […]
ApreciazăApreciază
[…] 1 iunie zi liberă, gândită și derulată de echipa Itsy Bitsy iar aceasta s-a transformat într-o zi liberă la nivel național. Recunosc că îmi plac oamenii care chiar fac ceea ce spun, și nu se opresc la vorbe. Iar oamenii […]
ApreciazăApreciază
[…] Lucia Radu Simota (mamicaautentica.ro) vă va prezenta un atelier de ştiinţă distractivă, […]
ApreciazăApreciază
[…] Felicitări Nadia și Felix Tătaru și mulțumim! […]
ApreciazăApreciază