7 idei de activități care antrenează răbdarea copiilor

7 idei de activități care antrenează răbdarea copiilor … cu speranța că nu o vor mai testa pe a noastră 🙂

Pentru că observ în jur foarte multă agitație după „instant gratification”, adică copiii (deopotrivă și adulții modelează acest comportament) nu mai au răbdare să aloce timp și efort unei sarcini, ci vor ca din 2 mișcări de pensule, să rezulte un Picasso. De câte ori nu au măzgălit ceva repede pe foaie și apoi imediat au venit să își ceară laurii „e frumos, nu?” .

Acestea fiind zise, am hotărât să centralizez câteva activități care antrenează copiilor răbdarea. Alegeți ce vi se potrivește și implementați. Pe termen lung ar trebui să se vadă rezultate.

1 Mozaic de hârtie 

2 Puzzle cu piese tot mai multe pe măsura vârstei și dezvoltării lor. Iar dacă generic puzzleurile nu îi atrag, puteți încerca puzzle personalizat, cu pozele lor, poze de familie.

Sursa foto http://puzzleshop.ro/

3 Cărți de colorat cu detalii tot mai fine pe măsura vârstei și dezvoltării lor.

Sursa foto http://www.coloring-book.info/

4. Boardgames – unde nu doar că acțiunea durează, dar mai trebuie să își aștepte și rândul. Iată 2 exemple pe care le jucăm noi.

Sursă foto: http://www.omfal.ro/

5 Grădinărit – chiar fără să aveți curte, într-o jardinieră, copilul poate planta semințe sau răsaduri, care apoi au nevoie de îngrijire constantă, creează și disciplina de a avea grijă de plăntuțe. Pentru copiii mici aș începe cu plantarea unor plante care cresc rapid, pentru ca ei să înțeleagă despre ce e vorba și să prindă gustul – grâu, fasole, care încolțesc repede. Iar dacă puteți ideal să puneți în suport transparent, astfel încât ei pot vedea și rădăcinile pe măsură ce se dezvoltă. În imagine un sâmbure de avocado.

Sursă imagini: dailygardeningtips.com

 6. Cronometrul – uneori nu putem răspunde pe loc, iar copiii nu au noțiunea timpului. Cel mai bine când îi spuneți vin la tine în 2 minute, puneti ceasul să sune după 2 minute. Astfel nu doar că va avea răbdare, dar va începe să aibă și noțiunea timpului și în plus va căpăta tot mai multă încredere că vă țineți de cuvânt.

7 Joculețe repetitive: câte obiecte încap în mașină cu litera a? Câte obiecte galbene sunt în cameră? Câte mașini roșii vedem până la bunica? Acestea jocuri sunt utile oricând avem de așteptat, în trafic, la medic etc.

Sigur, că cel mai bine ei învață din comportamentul nostru, din câtă răbdare avem noi cu ei (când mănâncă, când se încalță, când fac teme…), câtă răbdare avem cu partenerul nostru (încă nu ai dus gunoiul? dacă luai ambele farfurii făceai un singur drum! etc), și câtă răbdare avem cu noi înșine (sunt cea mai rea mamă pentru că nu pot avea și casa curată și mâncare gătită, copil alăptat, toddler la somn, rufe spălate, rufe călcate și eventual și un job de acasă).

Pentru că știu cât de greu e să modelăm uneori acest comportament, cred că ar trebui să ne facem o rutină (seara de duminică – jocuri în familie de exemplu) și să educăm răbdarea organizat, sistematic, pic cu pic.

Voi cum educați răbdarea copiilor ?

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s