Parlamentar pentru 1 zi – 1 Iunie Zi Libera

Copiii au susținut în Parlament proiectul de lege 1 Iunie Zi liberă la nivel national!

  • Pe 16 mai a avut loc evenimentul Parlamentul copiilor, în cadrul căruia 180 de școlari au participat la dezbateri cu deputați și senatori și au sprijinit proiectul de lege 1 Iunie Zi liberă.
  • Evenimentul face parte din campania derulată de grupul de inițiativă format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tili Niculae -, parlamentari, specialiști psihologi și asociații de părinți, cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
  • Campania urmărește să schimbe relația dintre copiii și părinții din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă mai mult timp de calitate alături de cei mici.

Mă alătur campaniei, așa cum am mai scris aici întrucât cred că ar trebui să facem mai multe lucruri alături de copii, față de câte facem pentru ei. Este fantastică desincronizarea pe care o avem, crescând copii puri care trăiesc în prezent, în timp ce noi le oferim timpul nostru de ieri și de mâine spunând „în 5 minute”, „promit că mâine mergem în parc”, „acum nu pot”, „dar și ieri ne-am jucat cu mașinile” …

Hai să le oferim copiilor mai mult din prezentul nostru alături de prezența noastră!

Pe 16 mai 180 de școlari cu vârste cuprinse între șase și 14 ani au adus propuneri de legi și de modificări legislative legate de Drepturile omului și de cele ale copilului în Parlamentul României. Totodată, copiii au purtat cu parlamentarii un dialog despre demersurile pentru ca 1 Iunie să devină zi liberă, națională, astfel încât familiile să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună. Școlarii și-au exprimat susținerea pentru acest proiect de lege și au argumentat că ei și-ar dori ca 1 iunie să fie zi liberă la nivel național pentru a se bucura și mai mult de compania părinților. Pentru a arăta cât de mult înseamnă pentru ei acest proiect de lege, copiii au făcut peste 100 de desene cu tema 1 Iunie Zi liberă, acestea fiind reunite într-o expoziție găzduită de Parlamentul României.

În plus, cei 180 de școlari le-au înmânat senatorilor și deputaților prezenți scrisori în care explicau viziunea lor despre ziua de 1 Iunie ca zi liberă. Cei mici au făcut și un tur al principalelor obiective din Palatul Parlamentului, iar, la finalul evenimentului, au primit diplome de Parlamentari pentru o oră.

Senatoarea Rozalia Biro și deputata Claudia Boghicevici, inițiatoarele proiectului de lege 1 iunie Zi liberă, Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Nadia Tătaru, Director General Itsy Bitsy FM, alături de parlamentarii Cristina Pocora, Aurelia Cristea, Cristina Nichita, Nicolae Popa, Gabriela Crețu și Mihaela Popa, au participat la Parlamentul Copiilor.

Câteva momente din cadrul dezbaterilor găsiți aici, unde am transmis live de la fața locului.

Câteva imagini:

 

Mai multe detalii despre campanie aici.

Pe mine m-au impresionat copiii când și-au recunoscut mamele în descrierea unei persoane care stă cu ei câte puțin dimineața și seara, și nici atunci 100% acolo, căci mai sunt și altele de făcut în paralele. Mă recunosc parțial în descriere și am încă un nod în gât legat de asta …

Dacă și voi vă simțiți cu musca pe căciulă, nu uitați  Decalogul părintelui modern și ocupat:

1. Petrece o oră de calitate pe zi împreună cu copilul, fără tehnologie.

2. Oferă-i 100% din atenția ta copilului în această oră.

3. Cere părerea copilului tău de măcar 2 ori pe zi.

4. Oferă-i cel puțin 1 încurajare pe zi.

5. Poartă minimum 3 conversații pe zi cu copilul.

6. Timp de 30 de minute pe zi, implică-ți copilul în activitățile casnice.

7. Întreabă copilul măcar 1 dată pe zi cum se simte. Încurajează-l să își exprime emoțiile.

8. Învață-ți copilul cel puțin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povești și desene.

9. Învață 10 jocuri ale copilului tău.

10. Pregătește-ți bebelușul de mic: citește-i, vorbește-i, arată-i lumea din jur, chiar dacă nu îți răspunde.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s