Cum alegem şcoala?

Fiulescu împlineşte anul acesta 6 ani în decembrie. Ne aflăm în perioada de graţie în care putem alege dacă îl dăm anul acesta la şcoală sau dacă mai aşteptăm 1 an*. Întrucât nu ne-am închipuit că această decizie va trebui luată cu 7 luni în avans, ne-am trezit cam târziu să ne informăm, şi culmea, în plin proces de înscrieri, noi încă nu am luat decizia. Deci cu adevărat alegerea şcolii începe cu un an înainte, cum ar fi acum alegem numai bine pentru anul viitor. Deşi anul acesta cunoşti învăţătorii de anul acesta, iar şcoala este ca un măr, degeaba e pe afară frumoasă dacă la interior calitatea populaţiei scade….

Iată ce factori luăm noi în calcul legat de înscrierea lui mai devreme/mai târziu:

  1. dezvoltarea fizică şi psihică a copilului; aici ne-am sfătuit şi cu educatoarea de la grădiniţă, pe lângă observaţiile noastre;
  2. alegerea între un an în plus de mai multă joacă liberă versus integrarea într-un sistem … cu hibele lui;
  3. răbdarea pe care o are în activităţi şi modul în care reuşeşte să coopereze cu colegii;
  4. dorinţa copilului.

Iată ce factori luăm în calcul legat de alegerea şcolii:

  1. apropierea de casă, înseamnă: navetă mai mica mai ales iarna când se circulă prost, implicit mai mult somn şi un mic dejun tihnit acasă; prieteni pe care îi poate chema oricând în vizită; somn la prânz în pat, nu în maşină**. Şi poate cel mai important aspect, va putea câştiga la un moment dat independenţa de a merge singur, pe jos, la şcoală.
  2. abordarea învăţătorului: am vizitat 2 şcoli şi am găsit 2 abordări, una care include o perioadă de tranziţie a preşcolarului către şcoală, sistem mai riguros din punct de vedere al orarului, şi nu numai; a doua a fost de suveranitate a învăţătorului şi deci supunerea copilului, că doar este la şcoala acum, nu mai este la grădiniţă. Varianta 2 susţinută şi de către un părinte. Cred cu tărie că omul sfinţeşte locul şi dacă aş putea să ştiu sigur că omul pe care l-ar avea în faţă este pe sufletul nostru, aş trece peste toate de mai sus.
  3. abordarea faţă de teme, existenţa şi obligativitatea lor;
  4. abordarea faţă de pedepse şi recompense;
  5. sentimentul pe care l-am avut în şcoală şi observaţiile locale (ţipetele directoarei la părinţi şi personal, copiii în pauze, atitudinea personalului când am pus întrebari, atitudinea de colegialitate între învăţători etc)

Ce factori am mai avut în minte însă i-am eliminat:

  1. ideea că ar repeta o parte din materie în grupa mare şi clasa 0 şi s-ar plictisi – concluzia a fost că plictiseala nu de asta va depinde;
  2. flora şi fauna locală, adica dezvoltarea sociala şi diversitatea culturală a zonei – irelevant, probleme pot apărea oriunde;
  3. şcoala de stat versus privată, din motive de buget.
  4. „şcoală bună” pentru noi semnifică altceva, decât pentru cei care o etichetează aşa; pentru ei înseamna rezultate la concursuri şi olimpiade, note, teste, teme, toate lucruri pe care noi nu ni le dorim; ne dorim o şcoala deschisă şi un om care să îl inspire şi asta poate găsi şi la şcoala din sat;
  5. opţionalele prezente în şcoală, lucruri care vin şi pleacă şi pe care le putem acoperi privat dacă va avea interes;
  6. număr de colegi în clasă – cele 2 şcoli văzute au peste 30 copii şi tot aşa aud peste tot, deci şansele la mai puţini copii tind spre 0.

Zilele porţilor deschise s-au încheiat. Iată 2 şcoli bune…

Astăzi au început înscrierile. Voi pe ce criterii aţi ales şcoala copiilor? Şi oare pe unde o fi acel învăţător blând pe care îl caut?

 

*Copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august merg anul acesta la şcoală. Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie – 31 decembrie pot merge dacă trec de evaluarea psihomotorie. Copiii care împlinesc 6 ani după 1 ianuarie 2017 merg anul viitor la şcoală.

**Aici încă mai discutăm dacă vom alege şi un afterschool ori ba.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s