Limba engleză, love forever [SuperBlog 2017]

Limba engleză mi-a fost mereu aproape. Am început studiul ei la școala, în clasa a IIa, cu profesoară separată. Am continuat în școală și învățam repede și ușor. La liceu am avut profil cu engleză intensiv, studiam literatura și gramatică cu 2 profesoare (4, respectiv 2 ore pe săptămâna). Am fost mereu bună la asta. În facultate meditam copii și adulți la limba engleză și făceam traduceri pentru firma de marketing la care lucram atunci.  În plus, mi-a fost întotdeauna de folos, fie că mi-a oferit un venit suplimentar, fie un avantaj în faptul că mi-a fost mai ușor să învăț utilizare calculator și diverse programe, să mă documentez pentru lucrări, la interviuri de angajare etc.

Cu toate astea, mereu am avut un călcâi al lui ahile: vorbitul în public. Din cauza asta am refuzat ca un copil încăpățânat orice sarcină de gen translator ocazional, deși se plătea suplimentar bine. La un moment dat, dorind să schimb slujba, am intrat în contact cu un set de avocați care aveau nevoie de om mai bun la toate, un fel de asistent evoluat, dar care să știe engleză. Primul angajament o călătorie la cap de țară, unde aveau o întâlnire cu străini și aveau nevoie de translator. Ups! Pe principiul de ce ți-e frică nu scapi, io-te-mă’n bucluc. Oamenii înțeleg situația, le spun că nu am experiență în zona asta … cădem de acord să particip la întâlnire și să îi ajut cu traducere, la nevoie. Zis și făcut. Doar că … în timpul întâlnirii mie nu mi s-a părut că este nevoie, că am loc să traduc ceva… deloc … și da, am reușit să tac toată întâlnirea, căutând cu disperare un mod de a contribui, fără să mă fac de râs, și transpirând pe sub costumul de poliester (că deh, avocați, cămașă, costum, bani nu … deci ieftin = poliester, pe vremea aceea). Ei bine, acesta a fost cel mai penibil moment din viața mea. Nici nu îmi mai amintesc cum am trecut de lunga călătorie înapoi acasă cu acei oameni și nici ce s-a întâmplat mai departe. Cert e că nu am lucrat împreună. Nici eu nu aș fi lucrat cu mine atunci așa…

De atunci am mai crescut, am trecut prin multe proiecte internaționale și, deși încă mai am ceva nesiguranță (sigur venită din momentul sus menționat), mă descurc onorabil. Simt însă că, deși mi-am îmbunătățit de nevoie vocabularul, am pierdut multă informație din gramatică, și uneori mă exprim după ureche.

În continuare limba engleză mă ajută și cred că mult timp va fi o limbă utilă tuturor.

Însă eu am avut o viață să învăț limba engleză, prin cursuri de engleză, cum poate face un adult azi, să învețe limba engleză, ușor, accesibil oricând?

Ei bine, cei de la Engleza pentru toți au elaborat o platformă profesională de elearning. Astfel înveți engleza de acasă! Cursurile online reprezintă o combinație de teorEnglish-3ie de gramatică, vocabular, exerciții și testări, toate sub atenta supraveghere a unui profesor care oferă feedback fiecărui cursant în parte. Scopul cursurilor de acasă este ca cei care nu au timp să participe la curs, să lucreze atunci când doresc (chiar și la 2 dimineața), să învețe cu adevărat (activitățile se fac în ordinea de pe curs, nu pe sărite și au notă minimă de trecere) și să aibă un profesor la dispoziție.

Mie mi se pare o metodă facilă și accesibilă, însă recunosc că am rezervele mele, iar mai jos o să vă prezint avantajele și dezavantajele unui curs de elearning. Să luați decizii informate zic. Rezervele mele vin din experiența personală care a demonstrat că nu mă pot ține până la final de un curs online și că atunci când pot „învăța” oricând, nu o fac, pentru că mereu amân momentul, doar pot și peste 1h și peste 2 … oricând, nu?

Avantajele unui curs online:

  • cost mai mic – sunt mai ieftine și nici nu presupun cheltuieli de deplasare la locație.
  • confort maxim – înveți de oriunde vrei, fără a rata timpul cu familia sau a pleca la prima oră pentru a ajunge la curs.
  • flexibilitate – înveți când vrei în funcție de disponibilitatea orarului tău și de orele când ești cel mai eficient.

Dezavantaje:

  • neavând un spațiu alocat acestui curs, poți studia într-un spațiu plin de distrageri (fie că sunt copiii acasă, fie că sunt colegii de la birou, sau metroul a ajuns în stație … ) iar asta te va determina să renunți sau să nu fi eficient.
  • studiile au demonstrat că noi învățăm din interacțiunea umană mult mai mult (mai repede, mai ușor) decât în fața unui ecran.

Eu cred cu tărie că, dacă vrei să te apuci să înveți ceva nou, este important să creezi rutina acelui nou, iar asta poate însemna un spațiu în calendar când mergi la curs fizic sau un spațiu în care te izolezi de alte interacțiuni umane, pentru a te concentra să studiezi online. Eu personal am nevoie de interacțiune și de spațiul dedicat, fizic, acelei activități. Altfel nu reușesc să mă organizez și să finalizez cursurile online, oricât de interesante ar fi.

Așadar întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi este „Dacă mă apuc de o sarcină o duc mereu la bun sfârșit sau sunt înconjurat de proiecte începute?

Iar dacă de obicei duci sarcinile la bun sfârșit și ai nevoie de un curs de limba engleză, aruncă un ochi și pe platforma Engleza pentru toți. S-ar putea să ți se potrivească!

4 comentarii

  1. Daps, ai dreptate, sunt elevi care nu merg mai departe. Îi ia entuziasmul de început și apoi lenea. Revin eu cu remindere, îi mai motivez, dar dacă nu se țin ei, degeaba 🙂

    Apreciază

    • Multumesc 🙂 Imi poti spune cum ii motivezi? Si ai facut studii legat de cati revin si finalizeaza din cei de care trebuie sa tragi? cred ca ar fi interesant de vazut.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s