Maratonul de sănătate SECOM – despre tulburarile digestive şi sindromul de colon iritabil

Pe 20 aprilie, adică fix cum ar fi trebuit dată fiind iminenţa bombardării sistemului digestiv cu oua, vin şi grăsimi, am participat – din păcate numai parţial – la Maratonul de sănătate SECOM – despre tulburarile digestive şi sindromul de colon iritabil .

Din nefericire contextul a făcut ca eu să particip destul de puţin şi deci să nu apuc să pun întrebări, sau să aud discuţiile – la astfel de evenimente de multe ori câştigi mai mult din sesiunea de întrebări şi răspunsuri, decât din teorie, însă vă las mai jos câteva informaţii din cele discutate. Sper să vă fie de folos!

„Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afectează între 10 și 25% din populația globului, având totuși o prevalență mai mare la femei (67%), decât la bărbați .

Afecțiune complexă, sindromul de intestin iritabil se caracterizează prin simptome precum durere abdominală cronică, balonare, constipație și/sau diaree. Totuși, în sindromul de intestin iritabil (SII) predomină două simptome, fiind împărțit în două entități: SII cu diaree și SII cu constipație, existând și situații în care cele două se alternează.

Etiologia sindromului de intestin iritabil este plurifactorială și implică motilitate intestinală anormală, hipersensibilitate viscerală, perturbarea funcției neuronale la nivelul axei creier-intestin și perturbări ale activității sistemului neurovegetativ enteric. Studiile recente vorbesc despre implicarea anumitor dezechilibre ale florei intestinale în apariția sindromului de intestin iritabil.

Diagnostic

Sindromul nu se manifestă prin leziuni celulare sau tisulare, totuși adeseori se face confuzia între intestin iritabil (adică sensibil, fără leziuni, inflamații) și iritat (cu modificări care se pot detecta imagistic). Diagnosticul în SII este dificil deoarece simptomele sunt comune multor alte afecțiuni, iar excluderea acestora printr-un set de investigații și analize este extrem de importantă. În diagnosticul SII este esențială comunicarea dintre medic și pacient și experiența sa anterioară, precum și o serie de criterii obiective, cum sunt Criteriile Roma. Conform acestora, o persoană suspectă de SCI ar trebui să prezinte următorul tablou clinic:

  • durere abdominală recurentă/disconfort minimum 3 zile pe lună în ultimele 3 luni, asociate cu minim două dintre următoarele simptome:
  • dispariția durerii după defecație;
  • instalarea durerii concomitent cu modificarea numărului scaunelor;
  • instalarea durerii odată cu modificarea formei scaunelor;
  • balonare localizată difuz sau doar în anumite zone ale abdomenului,
  • prezența mucusului în scaun.

Criteriile se aplică numai dacă simptomele au debutat cu cel puțin 6 luni înainte de diagnostic și s-au menținut pe parcursul ultimelelor trei luni.

Stresul și factorii emoționali sunt foarte importanți în sindromul de intestin iritabil, abordarea problemei fiind foarte delicată. „

Mai departe, nu simt că este în competenţa mea să vă recomand probiotice sau alte suplimente, deci nu o voi face, cu atât mai mult cu cât la noi este la modă auto-medicarea, la care nu vreau să contribui. Dacă testez eu ceva pe mine sau pe ai mei, vă voi scrie cum a mers. Altfel vă recomand cu căldură să mergeţi la medic, în cazul în care prezentaţi simptomele de mai sus! 

Mulţumesc cu această ocazie SECOM pentru evenimente!

Au fost binevenite şi, spre plăcuta mea suprindere, au avut un caracter în primul rând informativ, mai degrabă decât unul de promovare a produselor proprii. Felicitări şi sper să continuaţi maratonul!

Despre Maratonul de Sănătate SECOM am mai scris Probleme de respiraţie la copii aici, Copiii şi tehnologia aici şi Stres şi oboseală aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s