Ce faci când copiii se ceartă? 5 reacţii constructive la conflictul între fraţi

A fi mamă e greu, a fi mamă a 2 sau mai mulţi copii e şi mai greu, pentru că activităţile conflictuale se diversifică şi se amplifică.

Iată câteva idei despre ce poţi face în aceste situaţii, pentru a evita pedepsirea, ameninţarea, colţul, time-out-ul şi alte strategii, care deşi sunt uşor de aplicat şi eficiente pe moment, sunt ineficiente pe termen lung şi dăunează relaţiilor din familie:

  1. învată copilul să repare sau să contribue la repararea daunelor: să strângă mizeria, să aducă o laveta sau gheaţă pentru capul frăţiorului lovit.
  2. implică copilul în soluţie: tu vrei x, eu vreau y, cum putem face să fim amândoi fericiţi?
  3. dacă şi-a lovit fratele, acordă protecţie copilului lovit şi întoarce-te la „agresor” când o poţi face cu calm, pentru a nu ţipa, pedepsi etc.
  4. când se bat pe jucarie, ajută-i să negocieze „rândul”, descriind ceea ce vezi:  „Vrei jucaria, nu?” „Se pare că şi Mara o vrea şi cred că nu a terminat cu randul ei.” „Poţi încerca să vezi dacă Mara e pregătită să facă schimb. Găseşte ceva să îi oferi.” etc. Ajută, dar nu face tu pentru ei. Şi dacă nimic nu funcţionează, poţi stabili regula generală a casei – unul ia jucaria primul, iar al doilea o primeşte de 2 ori mai mult, iar ei pot alege. 🙂
  5. şi ultima, dar cea care mie mi s-a părut genială şi nu o voi traduce pentru că sună mai bine aşa „Are you out of hugs again?” – pentru că un comportament nedorit este de fapt un simptom al faptului că are nevoie de dragostea noastră.

Idei culese din conferinţele Dr. Laura Markham via Totul despre mame .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s