Trasee montane cu copii mici – Crucea Eroilor

Nu am fost niciodată vreo munțomană. De dragul ideii am încercat la un moment dat și am ajuns cu cortul în Făgăraș, cu traseu la picior pe Nehoiu. Înainte de asta oricum nu aveam timp de plimbare, căci dacă nu învățam, lucram, iar după experiența asta, nu mi-a mai trebuit munte. Probabil că pentru prima experiență PE munte, nu LA munte nu a fost cea mai bună alegere de traseu.

Am rămas însă în minte cu ideea că este o activitate frumoasă, că iubitorii de munte sunt oameni aparte și că mi-ar plăcea ca ai mei copii să trăiască astfel de experiențe. Am ales așadar să învăț și eu să merg pe munte alături de ei. Am început acum 2 ani cu cel mai ușor traseu (Bușteni – Cascada Urlătoare pe care l-am făcut cu copiii deja de 2 ori și care pot spune că le-a deschis apetitul, măcar lui Vlad, Mara încă mai trebuie convinsă :), de altfel traseul Urlătoarea a fost făcut prima oară cu Mara în Manduca).

20170721_143501

Și pentru că am tot visat la mai mult iar între timp copiii au crescut, anul acesta ne-am aventurat la mai mult și ne-am propus 2 trasee:

  1. Crucea Eroilor, traseu pe care mi-l doream eu tare că nu îl făcusem și eram impresionată de Cruce – mai jos vă povestesc câte ceva despre ea și vă sugerez să le povestiți și copiilor, căci un loc cu poveste îi va atrage mai tare.
  2. Canionul 7 Scări – de care eu m-am îndrăgostit în 2014 când l-am făcut de 2 ori, prima oară fiind chiar singură pe munte, eu și fricile mele (de șerpi, de urși, de câini, de orice animal, de oameni răi …). Atunci Canionul mi-a fost alături și m-a ajutat să-mi înfrâng multe frici și să cobor în culmea fericirii.

Vă povestesc acum de primul traseu – Crucea Eroilor. Revin separat cu detalii despre 7 scări.

Traseul Babele – Crucea Eroilor

Am ales varianta ușoară a traseului, și anume traseul de creastă, Babele – Cruce, urcând la Babele cu telecabina din Bușteni. Alternativa grea este să urci Jepii până la Babele, însă momentan nu ne țin picioarele atât.

Acestea fiind zise, am plecat de acasă la 8.30, la 11 eram la coadă la telecabină, la 13 eram sus la Babele. De menționat că telecabina funcționează de la ora 8, ultima telecabină coboară la 17.30. Cu cât ajungi mai devreme cu atât ai șanse să stai mai puțin la coadă. Noi am stat 1h 45 și copiii au rezistat surprinzător de bine.

Prețurile telecabinei – Bușteni – Babele – 70 ron dus/întors/adult, 36 ron dus/întors/copil 5-12 ani, copil <5 ani gratuit.

20170721_113248.jpg

Traseul Babele – Crucea Eroilor este marcat cu cruce roșie și este estimat la 1h-1h1/2. Noi, cu 2 copii mici (6 ani jumate și 4 ani jumate) am făcut 1h30 la dus și 1h10 la întors.

Traseul este frumos, accesibil, traseu de creastă cu urcușuri și coborâșuri, pe alocuri cu potecă îngustă (pe o parte munte, pe o parte cădere liberă) unde nu i-am dat Marei drumul la mână. Găsim teren de toate felurile și chiar câteva lanțuri ❤ (cam 10m, cu diferență de nivel de 3m). Vlad la 6 ani a trecut fără probleme singur, Mara la 4 ani a avut nevoie de ajutor. Poate dacă nu ar fi fost prăpastie lângă, aș fi avut curaj să o las singură și pe ea.

Pe traseu am făcut 2 mici opriri la dus, o oprire de 20 minute la Cruce, o oprire mică pe traseu la întoarcere.

Bagajul de munte a inclus:

  • tricou de schimb,
  • hanorac – când am plecat de jos, pe Cruce era nor și a fost util,
  • bandană/batic,
  • șapcă,
  • apă – hidratare constanta în gurițe mici,
  • stafide – care ne-au energizat pe traseu,
  • alune – care ne-au hrănit la pauza mare,
  • saci de gunoi – pentru eventuale pauze de wc (nu a fost cazul),
  • șervețele,
  • manduca, ca variantă alternativă în cazul în care Mara nu ar mai fi putut/vrut să meargă pe jos. Cred că a venit de altfel vremea să o vând căci nu am folosit-o (din nou, și de altfel de câțiva ani stă degeaba).

20170721_141658

Despre Crucea Eroilor Neamului

Crucea Eroilor Neamului este monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial.

Știați că din 2014 Crucea Eroilor este înregistrată în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai mare cruce (înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare) așezată pe un vârf, la cea mai mare atitudine (2.291m)?

Știați că iniţial, crucea era introdusă direct în stâncă, iar soclul a fost realizat ulterior inaugurării, în 1930, pentru o mai bună încastrare a structurii metalice?

Știați că este iluminată cu 300 de becuri?
Mai multe detalii despre Cruce puteți găsi aici și aici.

Voi ce trasee accesibile cu copiii mici mai cunoașteți? 

PS: Descoperă o nouă idee de excursie de o zi la munte aici – Fun Park kalinderu.

Citește pe unde mai călătorim, mai jos:

10 comentarii

  1. […] Canionul 7 Scări, traseu drag mie, prieten care mi-a fost alături și mi-a suportat fricile în 2014, care mi-a dat încredere în mine, care m-a provocat și entuziasmat, mi-a bucurat sufletul și mi-a hrănit fiecare celulă cu frumusețe. Din 2014 tot visez să merg acolo cu copiii însă nu mi s-a părut potrivit pentru cea mică. Anul acesta, însă, am simțit că ea va putea merge și ne vom putea bucura de traseu. Și așa a fost. Da, aveam manduca cu noi, dar nu a fost necesară. Iată deci povestea celui de-al doilea traseu pe munte cu copiii mici, așa cum am promis. […]

    Apreciază

  2. Foarte faini! Noi am făcut primul traseu adevărat pe Ceahlău, până la Cascada Duruitoarea. Având în vedere că am fost doar eu cu prunca de 7 ani, zic că ne-am descurcat onorabil și ne-am făcut curaj pentru noi experiențe… de viitor! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns