19 vorbe și fapte pentru a sprijini învățătorii copiilor noștri

Am pornit luni, 27 februarie, în ziua în care au început înscrierile la școală, campania de „Susține învățătoarea / învățătorul copilului tău”  cu scopul de a crea un parteneriat REAL între dascăli și familie, iar astăzi vreau să vă dau câteva idei prin care puteți susține dascălii, din observațiile mele, astfel încât să puteți alege în funcție de timpul pe care îl aveți disponibil.

1 ATITUDINE

  1. Nu vorbi de rău cadrele didactice, „sistemul” în fața copilului. Tot ceea ce spunem copiilor legat de școală, de profesori, de sistemul de învățământ, de-a lungul vieții, îi creează copilului un set de așteptări, o imagine mai plăcută sau mai puțin plăcută. Este logic că nu îi va plăcea din start școala dacă noi avem grijă să îl avertizăm că „vede el la școală, că se dă milităria jos din pod” și multe altele. Va începe astfel școala pe minus.
  2. Stai lângă el când face temele și dă-le importanță. Din nou nu desființa dascălul care dă foarte multe teme, iar apoi să ai pretenția ca cel mic chiar să le facă din proprie inițiativă. Atenție: nu îi face temele. Acestea sunt răspunderea lui.
  3. Tonul face muzica – și față de copil și față de învățător.
  4. Arată-ți aprecierea în cuvinte, direct. Apreciază efortul și accentuează aspectele pozitive, caută-le și spune-le mai departe. Nu căuta doar motive de critică sau doar vinovați.

New school year

2 FAPTE

  1. Implică-te activ în asociația de părinți.
  2. Întreabă despre proiectele pe care le vor derula copiii și oferă-te voluntar 1h la proiectele mai complexe. Ce poți face: poți decupa zeci de cercuri albe, atunci când pregătesc omuleți de zăpadă, sau lalele când fac o felicitare de ziua mamei etc.
  3. Ia cu tine și alți părinți din clasă.
  4. Organizează o activitate după școală – în școală sau într-o bibliotecă publică, pentru teme sau extracurriculare.
  5. Vino la școală și învață-i pe copii ceva ce tu faci cel mai bine, povestește-le despre meseria ta. Copiii au nevoie să vadă o varietate de meserii ca inspirație pentru viitoare alegeri. Organizează o rotație a părinților astfel încât fiecare să vină o dată într-un an școlar.
  6. Caută și introdu în școală oferte de activități extracurrilculare, pe baza intereselor manifestate de către copii. Deși supraaglomerarea cu activități nu este bună, este important ca ei să fie expuși și să ia contact cu o varietate de activități.
  7. Organizează un club de lectură.
  8. Propune și sprijină organizarea de evenimente în școală sau în afara ei. Însoțește cadrele didactice în excursii și tabere. Dascălii au nevoie de ajutor la supraveghere, cel puțin.
  9. Organizează lista de părinți și fă un grup de conversație. Fii activ și răspunde solicitărilor, cel puțin.
  10. După organizarea unei activități trimite poze părinților. Periodic poți organiza un newsletter cu activități realizate și/sau propuse pentru viitor.
  11. Participă la ședințe.
  12. Organizează club de teme prin rotație la câte un părinte acasă.
  13. Organizează evenimente de fundraising pentru copiii fără posibilități din clasă sau poate pentru o dotare necesară la clasă.
  14. Mai ales în clasa pregătitoare, copiii vin cu mari diferențe de vârstă și dezvoltare (de la 5 la 7 ani, copii care știu să socotească alături de copii care nu au mers la grădință). Dascălul nu poate lucra diferențiat cât să acopere aceste extreme. Ajută-ți copilul acasă, acceptă și lucrează suplimentar dacă este mai în urmă.

În plus Ghidul Copilăriei vă stă la dispoziție cu idei de activități și jocuri.

Vă rog să luați sugestiile mele cu înțelepciune și fără judecată. Nu tuturor vi se potrivesc toate. Dar daca până în decembrie 2017 luați măcar o idee și o implementați, clasa respectivă este mai câștigată.

Poate o parte din idei sunt mai greu de implementat din cauza procedurilor. Sigur nu sunt imposibile, dacă lucrăm împreună. 

Copiii au nevoie să știe că le „țineți spatele”, la fel și cadrele didactice. Acum sigur că rămâne ca și ele să accepte sprijinul nostru.

Despre subiect am vorbit deja la Itsy Bitsy cu Tily Niculae, la Meditații pentru părinți.

Iar la final pun o idee care am impresia că nu îmi va aduce simpatie, însă sincer eu una aș propune un sistem de co-plată. Salariile lor chiar sunt mizere, răspunderea este imensă, sunt epuizați și amenințați, iar dacă 30 de părinți ar pune măcar 5-10 lei pe lună, nu s-ar face o avere, însă ar fi ceva în plus pentru acel dascăl (pentru unii o treime de salariu), ar fi o apreciere directă și onestă, fără să ne chinuim cu cadouri (pe care mulți le iau din obligație) sau cu ieșiri în oraș și mai știu eu ce se mai poartă (bijuterii, vouchere etc).

Nu am putea să le dăm o primă lunară de apreciere oare, prin Asociația de părinți?  Nu, nu este mită (cum am mai auzit), ar trebui să fie o primă de comun acord oferită de către toți părinții.

Aștept roșiile acum, sau susținerea voastră! 

11 comentarii

  1. Mamica autentica, care n-ai curaj sa-ti spui numele real, nu crezi ca ar fi mai bine ca noi, parintii, sa va donam voua tot salariul/veniturile noastre ptr a avea un invatamant de calitate? Nu inteleg, de ce v-ati ales aceasta meserie daca nu va convine leafa si doriti sponsorizari de la parinti ptr a va desfasura activitatea normal. Ce ati zice daca ati merge cu autobuzul iar soferul v-ar cere cate 2lei celor 30 de pasageri ca sa-si faca treaba bine si sa nu intre cu autobuzul in copac? Ce ati zice daca va faceti o casa, iar structuristul va cere peste salariul lui , normal, sa-i mai dati niste bani ca altfel o sa va puna la casa fier beton de 6 in loc de 12 si la prima zgaltaiala casa va pica, vi se pare normal acest comportament pe care-l vehiculati public? Sunt oameni , destui, care au salariul minim in tara asta si abia isi sustin copiii in scoli, le cumpara abonamente, auxiliare, uniforme, rechizite, iar voi cersiti bani !Rusine!

    Apreciază

    • Ziua buna! Multumesc pentru mesaj. Cred ca este necesara o clarificare- eu nu sunt invatatoare, desi mi-am dorit mereu asta. Eu sunt doar o mama, iar acele propuneri sunt doar propuneri, fiecare poate lua ce i se potriveste. Aud ce spuneti, stiu cata nedreptate exista in multe situatii la niveul raportului munca/recompensa. Trebuie insa sa tinem cont de ceea ce asteptam de la oamenii aceia, si cred ca un om care formeaza caracterul unui copil in conditiile sistemului de azi, ar trebui valorizat mai mult, si da, ar trebui la nivel politic facut ceva, insa eu nu sunt acolo. Eu sunt aici, o mama care va avea copilul la scoala, care isi doreste ca acestuia sa ii fie bine si face ce poate din pozitia pe care o are. Iar pe blog gasiti si o pagina despre mine, eu sunt Lucia. O zi senina sa aveti!

      Apreciază

Lasă un răspuns