Cadoul este o poveste, o experiență, nu o obligație.

Este acea perioadă din an când toată lumea caută cadouri pentru toată lumea. Pentru unii e mai ușor de găsit, pentru alții este atât de complicat încât îți vine să renunți, și unii chiar o fac și oferă bani la schimb. Justificarea lor este aceea legată de faptul că așa omul își ia ceea ce cu adevărat își dorește/are nevoie. Adevărul este că pentru ei e mai ușor așa, decât să își bată capul să cunoască omul, pentru a putea oferi un cadou care să aducă bucurie. Puteți citi printre rânduri o frustrare proprie legat de asta …

Nu ar fi dubios dacă unul dintre aceștia din urmă ar primi și ei tot bani? Cum ar fi ca fiecare să primească un plic, cu o sumă diferită – eu să îți dau ție 50 lei, tu să îmi dai 100, sau invers? Nu contează, căci eu nu mă aflu în gașca asta, ci în cea care refuză cadou bani.

pexels-photo-238467

Nu vă dau idei de cadouri (aveți mai jos linkuri utile). Subiectul articolului este  în bucuria de a oferi și bucuria de a primi. Văd în jur oameni care oferă cadouri din obligație … asemeni replicii de mai jos:

„Oh, Penny. Știu că tu crezi că ai fost generoasă, însă oferirea unui cadou se bazează pe reciprocitate. Nu mi-ai oferit un cadou. Mi-ai dat o obligație. Esența obiceiului este că acum eu trebuie să merg și să achiziționez pentru tine un cadou cu o valoare proporțională și care să reprezinte același nivel perceput de prietenie, precum cadoul pe care mi l-ai oferit tu. Nu-i de mirare că rata sinuciderilor crește în această perioadă a anului…”

(text original – Oh, Penny. I know you think you are being generous, but the foundation of gift giving is reciprocity. You haven’t given me a gift. You’ve given me an obligation. The essence of the custom is that I now have to go out and purchase for you a gift of commensurate value and representing the same perceived level of friendship as that represented by the gift you’ve given me. It’s no wonder suicide rates skyrocket this time of year. – Sheldon Cooper – The big Bang Theory).  Iată și fragmentul de film, căci merită savurat – Filmul 

Cadoul este un cumul de acțiuni:

  1. ideea;
  2. găsirea produsului calitate – preț;
  3. ascunderea până la Crăciun;
  4. împachetarea atentă;
  5. așteptarea și frământarea cu emoția: îi va plăcea? 

 Cum alegem însă cadoul perfect: 

  1. nevoie sau dorință – fiecare își dorește altceva, unii apreciază acoperirea unei nevoi, alții vor să primească cadouri pe care ei singuri nu și le-ar lua/permite. Iar aici punctez faptul ca văd mulți părinți care oferă copiilor ceea ce vor ei ca aceștia să folosească, nu neapărat ceea ce le-ar aduce bucurie. Noi am început așa și am sfârși în ultima categorie. Își dorește mașini în continuare? Fie!
  2. surpriză totală sau dorință manifestată? Poți merge la sigur cu ceea ce a spus de-a lungul timpului că își dorește, sau poți alege o cale nouă, pentru o surpriză toatală. Pentru mine surpriza este 50% din valoarea cadoului.
  3. fă o listă cu idei în funcție de punctul ales la 1 și 2. Iată și inspirație de la colegele mele mame bloggerițe Ioana – Prințesa Urbană, Raluca Loteanu, Cristina Otel, Ioana – Pisica pe sârmă.
  4. prioritizează, așează-le în ordine în funcție de un criteriu important – cât de tare are nevoie/cât de tare și-ar dori/ cât de mare e surpriza etc.
  5. documentare minimă – disponibilitate, preț.
  6. adaptarea listei prioritizate – vei elimina sigur câteva variante.
  7. alegerea cadoului perfect.
  8. acum fă din cadou o poveste / o experiență. Atașează un mesaj, ambalează frumos, ambalaj (nu doar o pungă de cadou), o fundă mare, o etichetă… Iar pentru cei care nu știu cum să ambaleze un cadou, iată aici un tutorial 🙂 

De ce ai face toate astea? Pentru că valoarea cadoului este mai mult decât suma plătită pentru el. 

Pentru cel care primește este un cumul de surpriză, valoarea percepută prin acoperirea unei dorințe/a unei nevoi, valoare adăugată legată de accesibilitate (apreciezi și mai mult un cadou pe care nu prea aveai cum să ți-l oferi singur).  

Pentru cel care oferă cadoul încarcă bateriile de energie din bucuria celui care primește. Aici nu intră cei care oferă ceea ce ar vrea ei să primească. Nu nu nu! Oferă ce vrea celălalt să primească! 

Vezi câtă frumusețe poate sta în spatele unui cadou? De ce ne-am refuza atâta bucurie nouă și celor dragi? De ce am reduce cadoul la comoditate? De ce am privi cadoul ca pe o obligație?

Vă doresc să fiți deschiși să oferiți cadouri din suflet și cu suflet și să le primiți în inimă, să le țineți acolo îmbrățișate până anul viitor!

Tu ce ai vrea să primești cadou de Crăciun?

4 comentarii

Lasă un răspuns