Construim Ghidul copilariei – ofer premii Joc, Joacă, Jucării

Later edit: celor 2 locuri la atelierul de construit jucării de pe 17 august, le adaug un nou premiu: un CD cu JOCURI DE JUCAT IN TRAFIC cu Mirela Retegan si Fetita Zurli .

Tot vorbesc în ultima vreme despre cât e de important să ne jucăm cu copiii și sunt fericită că nu sunt singura care susține acest lucru, ba dimpotrivă Itsy Bitsy are o campanie vastă prin care își propune să facă familiile fericite!

Vă scriam săptămâna trecută despre cum puteți câștiga vacanțe gratuite, pe bune. Detalii despre campanie găsiți aici, idei de jocuri și jocurile care te pot face caștigător aici.

Eu am intrat în hora aceasta când am fost invitată să povestesc despre unul dintre jocurile mele preferate, care va fi unul dintre cele 40 de jocuri care vă aduc 40 de vacanțe, și mi-am amintit despre:

  • jocurile de putere, precum Frunza.
  • jocurile de strategie, precum Castel, acest Angry Birds al anilor ’90;
  • jocurile de socializare, precum Flori, fete și băieți;
  • jocurile de ierarhizare individuală – coarda, elasticul, tenis de picior …
  • și multe altele…

Și toate cu lacrimi în ochi și emoție, așa cum se va vedea probabil și pe film…

Ce ne jucăm noi azi, depinde de chef și de vremea de afară. Eu prefer să ieșim, căci mă plictisesc mai repede în casă, dar hai să vă dau niște idei:

  • Exterior: piscină, nisip, leagăne, tobogane, carusel și țipete.
  • Interior: boardgames, colorat, plastilină, construcții.

Acum așteptăm vacanța, pentru tobogane acvatice, piscină și maxim de nisip și alint.

Însă general vorbind pe mine cel mai tare ma ajuta să mă conectez cu copiii 3 tipuri de activități libere:

  1. activități murdaricioase: cu noroi, cu nisip, cu apă, cu acuarele.

  2. activități galagioase: fie că țipăm în carusel în parcul de distracții sau cântăm în parcare, eliminarea lui “nu ai voie sa tipi” este din start o punte intre noi;

  3. activități dure din zona de hârjoneala: bătăi cu perne, rostogoliri în pat de gen Roly-Poly-Guacamole sau jocul inventat de mine, valurile marii – in care copilul sta pe spatele meu, eu intinsa pe burta in pat. Incep sa ma balansez usor, precum valurile mici ale unei mari linistite, apoi treptat marea se agita, valurile cresc si copilul se tine strans de mine pana cade evident pe pat.

Mai mult, pentru că vreau să va provoc să vă jucați, am creat vara aceasta atelierul Joc, Joacă, Jucării pentru părinți și copii, tocmai pentru a vă oferi ocazia de a vă juca, cu copiii lor și cu voi înșivă. Vor fi 3 ateliere despre care puteți citi și aici  iar acum vreau sa va ofer 2 locuri la atelierul din 17 august.

VARA - jucarii-01

Tot ce trebuie să faceți este să îmi lăsați în comentarii „ce jocuri jucați voi cu copiii voștri?„SAU „care erau jocurile voastre preferate in copilarie?

Strâng idei toată luna iulie, iar pe 1 august extrag cei 2 căștigători.

Start concurs!

 

89 de comentarii

  1. Noi jucam Postasul impreuna si cu copiii vecinilor – unul dintre copii trebuie sa joace rolul postasului si sa aduca “o scrisoare” altui participant. Cel care a primit scrisoarea trebuie sa spuna de cine a fost trimisa, orientandu-se dupa indicatiile pe care i le-a dat postasul si sa-i faca pe ceilalti sa ghiceasca despre ce meserie este vorba.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cel putin pentru noi un joc amuzant in aer liber este paianjenul si musculitele.Probabil in alte parti se cheama altfel – nu imi mai aduc aminte de unde am luat denumirea – dar ca idee jocul se joaca asa :un particpant la joc va fi ales paianjen, iar restul vor fi musculite. Fiecare musculita pe care paianjenul o va captura devine parte din panza sa; tinandu-se de mana cu acesta, musculita il va ajuta sa prinda mustele ramase (lucru care necesita coordonare si concentrare!) Fiecare musculita care este prinsa se va tine de lantul format si va ajuta la capturarea celor ramase.Ultimul jucator prins devine noul paianjen.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Buna dimineata, Lucia , Jocurile mele preferate erau: „ratele și vanatorii, tarile, v-ați ascunselea & frunza” insă acum cu îngerașii mei joc foarte des ” Rummy & ” Cine nu e gata , îl iau cu lopata.”
    De-a v-ați ascunselea este un joc din copilărie, în care mai mulți copii se ascund în mediul înconjurător,( în cel mai bun caz sau chiar în cada, șifonier, sertar e t c 😂😂😂 ) în afară de unul, care trebuie să-i găsească pe ceilalți. Înainte de a porni în căutarea lor, cel desemnat trebuie să numere până la un număr prestabilit, după care spune „Cine nu e gata, îl iau cu lopata. Asa au învățat sa numere de la o vârstă foarte mica. O zi magica!

    Apreciat de 1 persoană

  4. De-a prinselea este jocul care le place cel mai mult alor mele fetite. Le amuza teribil de fiecare data. Eu sunt un „monstru” cam neindemanatic, care fuge dupa ele, se ascunde si incearca sa le prinda.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Sugestii de la Vivi
    „lista cu ce se jucau copiii de la sat: inmormantari de pui de gaina, colturi/locuri (asta se juca atunci cand mergeam cu caprele), foarte mult fazan:)) nunti de furnici , țomapant, avioane, tije, bibă, jir :))”

    Apreciat de 1 persoană

  6. Idei multe si aici http://oanabotezatu.ro/lifestyle/amintiridincopilarie-joaca-jocuri-jucarii-de-altadata/

    „De jucat afara:

    Leapsa; Leapsa pe cocotate; Leapsa pe ouate; Capra; Capra mergatoare; Lapte gros; Sotron; Bambi; Melcul; Frunza; Elasticul; Coarda; Fata (sau V-ati ascunselea); Poarca; Coiard; Regina pe furate; Incetu’ cu incetu se fabric-otetu’; Tara, tara, vrem ostasi; Hotii si vardistii; Lantul; Flori, fete, filme sau baieti, melodii si cantareti; Am pierdut o batistuta; Culori (sau Intr-o calimara plina cu cerneala…), Statuile; Baba-oarba; Cutitasul.

    Jocuri cu mingea – obligatoriu afara:

    Tarile; Ratele si vanatorii; Castelul (sau Sapte pietre); Patratica; Tenis cu piciorul; 3; Diri-diri; Pase; Obligatea (la poarta de fotbal sau la cosul de baschet); Turul Frantei; 33; Badminton (pronuntat Begminton); Petanque.

    De jucat in casa, in clasa:

    Bambilici; Ping pong; Tomanap; Vaporase; Avioane; X si 0; Bigi-bigi (sau Cinci in sir); Puncte (sau Go tiganesc); Biscuitul (proununtie vernaculara Biscuitele); Spanzuratoarea; Skandergeg (pronuntat Skandamberg); Skanderbeg cu picioarele.

    De jucat in casa sau oriunde:

    Fripta; Baza; Baza americana; Bambilici electronic; Hartie-foarfeca-piatra; Liniuta; Calcatea; Fazan; Fazan american; Telefonul fara fir; Mima; Yams; Camerun; Barbut; Arsice.

    Jocuri erotice:

    Inecata; Sticluta.

    Jocuri din comertul socialist:

    Sah; Table; Tintar sau Moara; Nu te supara, frate; Dame; Dame chinezesti; Go; Scrabble; Piticot; Dacii si romanii; Fotbal; Animale din continente; Roza vanturilor; File de istorie; Pacalici; Marocco; Bunul gospodar; Turism; Cine stie… poezie!* „

    Apreciat de 1 persoană

  7. Când mă gândesc la jocurile copilăriei mele, primul care-mi vine-n minte e elasticul. L-am jucat pana când am intrat la liceu. Și nu mă opream dacă nu mi se spunea ca e rușine ca o fata atât de mare sa mai „țopăie”.  Alt joc pe care-l jucam foarte des era „Flori, fete sau băieți, melodii sau căntăreți”. Alte jocuri de care îmi amintesc cu drag sunt: baba-oarba, hoții și vardiștii, măgărușul,  fotbal, omu’-nergu, „pitita”, prinselea, Acestea erau cele mai iubite de noi. Când nu aveam suficienți prieteni afară mă jucam cu vecina mea de-a mama și de-a tata.
    Cu fetele mele doar baba-oarba am jucat pana acum dar abia aștept sa crească sa le invat cât mai multe jocuri

    Apreciat de 1 persoană

  8. lapte gros, castel, flori fete si baieti, cornete, hoola hoop, sarituri de pe camera de gaze, de pe scari, din copac, exerciii la bara batator de covoare … totul afara in fata blocului

    Apreciază

Lasă un răspuns