Cum să devii o şoferiţă mai bună? Partea a 2a

Am revenit cu un nou articol despre o mare pasiune a mea, şofatul, din dorinţa de a vă ajuta şi pe voi să conduceţi cu plăcere.

Prima parte o găsiţi aici si contine mai mult tipsuri legate de atenţia în trafic. Acum vreau să scriu câteva detalii legate de maşină.

1 Cum încetinim/oprim maşina?

Tipuri de frână, pentru cei care aţi învăţat, ca şi mine, că există 2 tipuri (de picior şi de mână), aflaţi că există al 3lea tip: şi anume frâna de motor (vedeţi scris pe la munte pe serpentine). Frâna de motor se realizează prin retrogradarea vitezelor. Recomand folosirea cu moderaţie, întrucât am citit păreri împărţite legat de folosirea ei. Important e să ştii că există.

[Unele maşini, ca a mea, au 4 tipuri chiar, mai exact se adaugă pornirea aerului condiţionat, care taie din forţa acceleraţiei … masiv :)) ]

Pentru încetinirea lentă ajută şi frecarea cu aerul, deci simpla ridicare a piciorului de pe acceleraţie ajuta la încetinire – aviz amatorilor care apasă frâna des şi foarte des …

2 Cum ţinem mâinile pe volan?

Mâinile pe volan, în mod corect, stau la 9-3 sau 8-4, nu la 10-2 aşa cum se credea şi am învăţat şi eu (şi mulţi dintre voi) în şcoală. Această poziţie ne protejează mai bine în caz de accident, oferă mai mult control, mai multă stabilitate şi este şi ergonomică.  54cb199e37d4c_-_wheel-grip-0813-de

3 Cum mărim vizibilitatea?

Vizibilitatea 1 – Vizibilitatea ta = să vezi tu participanţii la trafic.

  • Reglează oglinzile pentru a acoperi unghiurile moarte, cam aşa:

18ix9ajoqvrkfjpg.jpg

  • Asigură-te că ai lichid de parbriz şi ştergătoare funcţionale.
  • Curăţă-ţi farurile de noroi/praf.

Vizibilitatea 2 – Vizibilitatea celorlalţi = să fii văzut de către participanţii la trafic. 

  • Foloseşte corect, în funcţie de condiţii meteo şi momentul zilei, luminile maşinii: faruri, proiectoare, semnalizare, avarii.
  • Curăţă-ţi farurile şi stopurile de noroi/praf.
  • Înlocuieşte becurile arse.

4. Nu te obosi să faci slalom sau să mergi cu viteză în oraş, unde distanţele sunt mici. Vei câştiga prea puţin timp, cu prea mult stres. Iată aici explicată matematica vitezei în trafic.

xcrez94pz5hzgvgjpmnu

5 Bonus pentru mămici:

  • După trecerea la stadiul de mers cu faţa, ajută o oglindă reglată astfle încât să poţi vedea cu uşurinţă copilul, fără să te intorci la el.

baby-on-board-flip-down-mirror

Dacă mai aveţi şi alte tipsuri sunt binevenite 🙂

Trafic uşor să avem şi drumuri line! 

7 comentarii

Lasă un răspuns